hotel bell

Trajni zapis u vremenu: Priča o Batulovcu, na poklon i čuvanje generacijama koje dolaze

Kada su rođeni Batulovčani, Bratislav Ž. Todorović i Aleksandar Đ. Pešić, odlučili da napišu knjigu o Batulovcu, znali su da ih čeka mukotrpan i dugotrajan posao. Postavljeni cilj su ostvarili, ostavivši, kroz ovu bogatu i zanimljivu monografiju, trajni zapis budućim generacijama

U ovu “avanturu“, autori su, po sopstvenom priznanju, ušli svesni činjenice da im predstoji mukotrpan rad, jer su želeli da, kroz fakte, fotografije i kazivanja, prikažu Batulovce, od njegovog osnivanja do danas.

– Danima, mesecima i godinama smo obilazili brojne institucije, tragajući za podacima koji govore o raznim periodima kroz istoriju našeg sela. U ovom poslu, puno su nam pomogli i meštani, a sve što smo saznali smestili smo među korice ove knjige, razvrstano u 11 poglavlja. Počev od vremena Turaka, do danas, zabeleženi su brojni događaji i imena, kažu autori, sumirajući dugogodišnje traganje za istinom o istoriji Batulovca.

Batulovce, otkrivali su Todorović i Pešić, ima burnu prošlost. Težak život pod Osmanlijama, bežanije, bune i ustanci protiv Turaka. Potom, ponovo stradanje u Balkanskim, Velikom i Drugom svetskom ratu. Preživeli su nastavili da se bore za obnovu sela, koje se zahvaljujući entuzijastima i udarnicima, vremenom oporavilo. Usledila je borba za stvaranje boljih uslova života, struju, telefone, asfalt i vodu.
– Deo knjige posvećen je rodoslovima batulovačkih familija. Oni su bogata izvorna građa za očuvanje srpske porodice i predstavljaju jednu vrstu pisanih spomenika za proteklih 250 godina. Greške, ukoliko ih ima, nisu namerne i posledica su nedostatka izvornih podataka. Zbog pomoći koju smo od njih dobili, zahvaljujemo svim institucijama i meštanima Batulovca, jer bez njih ove knjige ne bi bilo, ističu autori.

Činjenica da autorima pisanje nije profesija, ovu monografiju čini još vrednijom, a njihov rad zaslužuje poštovanje. Prihvatili su se značajnog, složenog i odgovornog posla, kojim bi trebalo da se bave istoričari, sociolozi, etnolozi… Duboko su uzorali brazdu proučavanja dva i po veka prošlosti Batulovca i života njegovih stanovnika. Činjenica da je njihov rad iziskivao ne samo mnogo truda i vremena, već i izdvajanje znatnih sopstvenih materijalnih izdataka, ovu knjigu čini još dragocenijom, napisao je u recenziji profesor dr Đura Stevanović.

Knjiga “Selo Batulovce“ deo je izdavačke delatnosti Kulturnog centra u Vlasotincu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Tri dana besplatnih projekcija filmova na najmodernijem projektoru u Kulturnom centru Vlasotince

Posetioci vlasotinačkog bioskopa, od četvrtka 2. februara, moći će da uživaju u filmskim projekcijama reprodukovanim …

Оставите одговор