Home / DRUŠTVO / Ekološki dinar, leskovačka “Pijaca“ ulaže u ozelenjavanje kvantaša
hotel bell

Ekološki dinar, leskovačka “Pijaca“ ulaže u ozelenjavanje kvantaša

Foto: JP Pijaca, Ilustracija

Sredstva, obezbeđena kroz projekat, koji će finansirati Fond za zaštitu životne sredine, JP “Pijaca“ će iskoristiti da oplemeni Kvantašku pijacu

Fond za zaštitu životne sredine, projekat ozelenjavanja lokacije na Bunibrodskim livadama će finansirati sa 180 hiljada dinara, a novac će biti iskorišćen za nabavku sadnica:

– Kvantašku pijacu, osim betonskog platoa, čini i zemljano-travnati pojas i upravo tu planiramo da zasadimo zimzelene mladice. Kod Fonda smo prilikom konkurisanja, priložili i kompletan plan formiranja zelenih površina i taj posao ćemo završiti do kraja godine. Taj prostor žudi za oplemenjivanjem, a to je samo jedna od aktivnosti koje preduzimamo u cilju uređenja i oplemenjivanja lokacije, kaže direktor Milan Stojković.

Nedopustivo je da se, kaže on, na mestima gde se prodaje hrana ili neposredno pored njih, odlaže otpad, ali je takva slika često viđena.

– Zaista smo imali problem na Zelenoj pijaci na Niškoj ulici, jer je parking prostor pored reke svakodnevno pretvaran u deponiju. Kako smo prema odluci o čišćenju, dužni da održavamo prostor ispred i oko pijace i naše službe su to redovno radile. Međutim, navike pojedinih sugrađana i pijačnih prodavaca ne mogu se promeniti preko noći, pa smo bili primorani da kamerama pokrijemo čitav prostor. Bio je to mali ekološki eksperiment, koji je uspeo. Pored deponije je zid na kome su bile ispisani grafiti sa antisemitskim porukama, pa smo i njega prekrečili. Za sada, preduzete mere daju rezultate, ali apelujem na sugrađane da ih na brigu o životnoj sredini ne motiviše samo strah od sankcija, već svest da moramo da održavamo čistim prostor u kome živimo.

Još veći problem bila je deponija na Pijaci broj 3, u Radničkom naselju, ističe direktor Stojković:

– Kada sam imenovan za direktora, tamo me je sačekalo 15 tona kabastog otpada. Svega je tu bilo, od oštećenih kontejnera i tezgi, do komunalnog smeća. Tada smo aplicirali kod Fonda za zaštitu životne sredine, dobili sredstva i uredili i taj prostor. Nijedna od pomenutih deponija se ne obnavlja, ali se još uvek mnogo i konstantno mora raditi na širenju svesti o značaju očuvanja životne sredine.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.