hotel bell

Tek svaki deveti čovek na planeti ima pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće: Leskovčani sa ”Barjem” o tome ne treba da brinu

Vrednost vode znaju najbolje oni koji je nemaju, primorani da je kupuju ili donose sa kilometrima udaljenih lokacija. Biće to, tvrde stručnjaci, u budućnosti najvažniji resurs, oko koga će se i ratovati

Stiče se utisak da smo mi, kojima je ispravna i bezbedna voda stalno dostupna, pomalo nesvesni njene važnosti, pa se često i ponašamo u skladu sa tim. Iako je trenutno, bar kad je Srbija u pitanju ima dovoljno, moramo je čuvati, prirodno skladištiti i racionalno koristiti.

Zbog toga i ne čudi da su brojna rukovodstva grada Leskovca imala viziju hidroakumulacije, ali se u realizaciju ideje, ozbiljnije krenulo tek 1981. godine. Radovi na brani trajali su 10 godina, nakon čega je izvedeno probno punjenje akumulacije. Tada je visina vode dosegla gornje ivice kontrolnog levka i, na sreću, nikada više.

Brana je izgrađena od prirodnog materijala, duga je 330 metara, a ukupna dužina akumulacije je7 kilometara. Prostire se na 130 hektara i zapremine je 40,5 miliona kubika vode.

Osim kao izvorište iz koga se vodom snabdevaju Leskovac i sva ostala naselja na teritoriji grada, u kojima živi više od 90 hiljada ljudi, Hidroakumulacija ”Barje” ima još dve funkcije: napravljena je da zaustavi poplavni talas i više puta je potvrdila efikasnost. Treća uloga joj je oplemenjivanje reke Veternice tokom letnjih meseci.

Iako se nalazi u brdsko-planinskom području, čak i tokom niskih temperatura, čitavo jezero retko zamrzne. Prosečna temperatura vode zimi u proseku iznosi oko 5, na ulivnom delu jedva dostiže dva stepena.

Zbog geografskog položaja i nepristupačnosti obala, ”Barje” spada u akumulacije sa najkvalitetnijom vodom u Srbiji. Sportski ribolov je dozvoljen i u jezeru živi desetak vrsta ribe.

Hidroakumulacija ”Barje”, udaljena od većine naselja, a to znači i njiva, puteva i ljudi, bogatstvo je koje moramo da sačuvamo za sledeće generacije, jer tek svaki deveti čovek na planeti ima pristup zdravstveno bezbednoj vodi za piće.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *