hotel bell

Svetski dan dece obolele od raka – 15. februar

Svake godine više od 400.000 dece i adolescenata mlađih od 20 godina ima tu nesreću da oboli od određenog tipa karcinoma.

Stopa preživljavanja varira od države do države, a kreće se između 20% i 80%.

2002. godine prvi put je organizovan Svetski dan dece obolele od raka koji danas podržava i obeležava 176 organizacija u više od 93 zemalja širom sveta. Sve organizacije rade sa istim ciljem, a to je obezbeđivanje najbolje moguće medicinske nege za svako dete bez obzira na zemlju iz koje potiče, koje je rase, socijalnog ili finansijskog statusa.

U Srbiji se od 2003. godine na čelu sa organizacijom NURDOR 15. februara obeležava Svetski dan dece obolele od raka sa ciljem podizanja svesti društva i pružanja preko potrebne pomoći našim najmlađim sugrađanima.

-Svakom detetu obolelom od raka mora biti dostupno najbolje moguće lečenje i nega, kao i psiho-socijalna podrška celoj porodici kako bi lakše prebrodili dugotrajno, bolno i iscrpljujuće lečenje. Zato je u našoj zemlji 30. avgusta 2014. godine oformljen Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji. Fond se trudi da svoj deci pruži najbolje uslove lečenja i odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, na raspolaganju su i državni avioni i helikopteri. Do danas je uloženo više od 630 miliona dinara radi lečenja u inostranstvu.

Od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji do 05. juna 2020. godine odobreno je preko 192 zahteva za lečenje u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo je da se pošalje 396 uzorka za dijagnostičko ispitivanje, a odobren je i 41 zahtev za lečenje i angažovanje inostranog medicinskog stručnjaka, pa i više puta.

Država će uz pomoć svakog plemenitog i dobrog pojedinca učiniti sve da još više pomogne malim ljudima, a velikim borcima da dobiju najveću bitku, bitku za život. Misija svih nas je da doprinesemo na svoj način i da se predano i kontinuirano zalažemo za prava dece i njihovih porodica, uvažavajući raličitost i poštujući posebnost svakog pojedinca – navodi se u informaciji na sajtu Grada Leskovca.

Donirajte sredstva organizaciji NURDOR preko sajta:

http://www.nurdor.org/

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор