hotel bell

SVETIONIK ZNANJA I KULTURE: Renoviranje Narodne biblioteke u Leskovcu

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović posetio je danas Narodnu biblioteku Radoje Domanović u Leskovcu u kojoj je i ovo leta nastavljeno ulaganje, renoviranje i rekonstrukcija.

Ova ustanova kulture, nauke i obrazovanja dobila je novi portal u kome je postavljena svojevrsna izložba koja ulepšava strogi centar Leskovca.

„Lokalna samouprava je svesna dobrobiti koji jednom gradu pruža čitanje knjiga, ali i značaja matične biblioteke na kulturnoj sceni naše zemlje, ali i našeg grada. Stoga joj konstantno pruža podršku. Danas smo u poseti našoj Biblioteci povodom završenih radova na uređenju ove ustanove, formiranja novog izložbenog prostora koji će tokom čitave godine biti dostupan mladima za izlaganje svojih umetničkih dela i za nove aktivnosti koje su planirane kako za ove godine, tako i u narednom periodu. Adaptacijom istočne fasade Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, koja se nalazi u strogom centru našeg grada, omogućeni su bolji uslovi za rad bibliotekara, ali i za sve naše sugrađane, pogotovo mlade, koji konstantno čitaju knjige. Uspeli smo da stvorimo uslove za izlagačku aktivnost kroz realizaciju projekta „Ulična galerija“. Grad Leskovac je uložio 4,3 miliona dinara i samim tim pokazao da je ova kulturna institucija vredna za sve nas.Biblioteka sledeće godine ima jedan lep jubilej – 145 godina od osnivanja prve Čitaonice, jubilej koji je od velikog značaja za celu našu društvenu zajednicu i sastavni deo pre svega opstanka stanovnika koji žive u Leskovcu za sve ovo vreme. Zaposleni u Biblioteci strastveno se zalažu da ljudi, prvenstveno deca, razumeju šta su biblioteke, ko su bibliotekari i šta znači očuvanje integriteta, kulture, nasleđa i naše vekovne prošlosti“ – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Direktorka Narodne biblioteke Vesna Ilić, zahvalila se gradonačelniku na poseti i velikoj podršci koju ova ustanova kulture ima.

„Prema poslednjem popisu i reviziji bibliotečke građe, Biblioteka raspolaže sa ukupno 185.318 monografskih i serijskih publikacija što je za 3.577 publikacija do sada više od prethodne godine. Danas imate priliku da pogledate 1.435 prinovljenih knjiga iz otkupa Ministarstva kulture, u vrednosti od 1.182.434 dinara. Takođe, Biblioteka poseduje fond namenjen slepim i slabovidim osobama, a prostor Biblioteke dostupan je i osobama sa invaliditetom. Ukupno upisanih članova je 15.678, od kojih je aktivno 6.144. Na sam Dan pismenosti, koji se obeležava svake godine, upisano je 260 novih korisnika. Biblioteka u Leskovcu je ustanova koja od osnivanja, kroz svoje redovne programske aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, usko sarađuje sa ustanovama obrazovanja i kulture na realizaciji različitih programskih sadržaja, u okvirima praktične i dodatne nastave koja se realizuje u prostoru Biblioteke. Programi često uključuju izložbe, kao i promocije vizuelnih umetnosti u prostoru Biblioteke.“ – kazale je Vesna Ilić, direktorka Narodne biblioteke Radoje Domanović u Leskovcu.

Check Also

Isplata 10.000 dinara za decu 25. i 26. septembra

Prijava za novčanu pomoć za svu decu do 16. godina starosti je završena a isplata …

Оставите одговор