SVEČANOST U NARODNOM POZORIŠTU: Gradonačelnik Goran Cvetanović o najznačajnijim rezultatima lokalne samouprave u prethodnih 6 godina

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović predstavio je danas rezultate rada lokalne samouprave u prethodnih šest.

Na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu na dan kada je 2016. godine po treći put izabran za gradonačelnika Leskovca, Cvetanović je govorio o rezultatima rada lokalne samouprave u ovom, po mnogo čemu, teškom i izazovnom periodu.

Kada je reč o 2016. godini gradonačelnik je izdvojio neke od najvećih inovacije koje i danas imaju pozitivan uticaj na život građana Leskovca:

– Prvi u Srbiji smo kupili imovinu preduzeća Sintetika i Jugekspres i za to izdvojili 70 miliona dinara. To ulaganje je rezultiralo početkom radova na rekonstrukciji zgrade Sintetike u koju je Vlada Republike Srbije uložila 195 miliona dinara. Tamo se danas nalazi pogon turske kompanije Džinsi. Ova kompanija u Leskovcu posluje dobro i u toku prethodnog meseca završili su uređenje i opremanje još jednog pogona sa ulaganjem od oko milion i 200 hiljada evra. Deo lokacije Jugekspresa ustupljen je kompaniji Jura gde je podignut novi pogon Jura 2. Otvorio ga je predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, tada premijer. Deo imovine propalog preduzeća kupila je kompanija DIT’S koja se bavi proizvodnjom nameštaja, i na toj lokaciji podigla savremeni salon nameštaja, auto perionicu i kafić – naglasio je prvi čovek Leskovca u svom osvrtu na 2016. godinu.

rbt

Govoreći o 2017. godini, gradonačelnik je naglasio da je prioritet otvaranja novih radnih mesta i privrednog razvoja nastavio da važi, te pomenuo otvaranje kompanije Terastil koja je do sada u svoje pogone uložila 11 miliona evra.

– Početkom naredne, 2017. godine, prioritet je, kao i u prethodnom periodu, bilo otvaranje novih radnih mesta, što je danas, sa ponosom kažem u velikoj meri ostvareno. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zaključno sa proteklim mesecom bilo je 12.786 osoba, što je 10.026 manje u odnosu na 2012. kada je bilo 22.812 osoba. Smanjenju broja doprineo je pomenuti pogon Jure kao i kompanija Terastil otvorivši svoj prvi pogon u Leskovcu 11. oktobra 2017. na Dan grada. Drugi je otvoren godinu dana kasnije, čime je ukupno uloženo 11 miliona evra. U najavi ste mogli čuti da sam ponosni nosilac Ordena Svetog Save drugog reda. Uručio mi ga je pokojni patrijarh srpski Irinej na obeležavanju 500 godina postojanja Jašunjskih manastira. Ovo blago pravoslavlja podignuto je na temeljima 300 godina stare crkve, znači ukupno osam vekova, a obnovu vrednu 14 miliona dinara, je doživelo tek te 2017. godine nakon što su manastiri 50 godina bili zatvoreni – dodao je Goran Cvetanović.

U svojevrsnom javnom izveštaju građanima o najvažnijim dostignućima u ovom periodu od 6 godina, gradonačelnik je nastavio podsećanjem na 2018. godinu.

– Investicije su se ticale primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i u toj godini je otvorena ambulanta u naselju Ančiki, ujedno i objekat Mesne zajednice. Izgradnja je koštala 14 miliona dinara. Završena je i rekonstrukcija objekta Službe za infektivne bolesti sa 42,6 miliona dinara izgrađenog 70-ih godina prošlog veka, koja je bila u ruiniranom stanju. Važnost ove rekonstrukcije se u punom značaju pokazala u toku najtežih talasa pandemije korona virusa, pošto je ovo odeljenje bilo noseće u toj borbi.“

U 2019. godini otvorena je fabrika Aptiv koja danas važi za najvećeg poslodavca u gradu na Veternici. Prisećajući se tog značajnog događaja gradonačelnik je naglasio:

– Zelena zona je lokacija koja je u velikoj meri doprinela podizanju privrede u Leskovcu, a koju mi kao lokalna samouprava i državno rukovodstvo podržavamo unapređenjem infrastrukture: kružna raskrsnica – 37 miliona dinara, dve saobraćajnice – 80,2 miliona dinara, gasifikacija – 50 miliona dinara. Trenutno tamo pogon gradi i turska kompanija Erenli, a kompanija Statovac distributivni centar. Erenli će u pogonu vrednom 16,6 miliona evra i zaposliti 338 radnika. Govoreći o stranim investitorima koji posluju u našem gradu, pomenućemo i Juru, čiji je vlasnik 2019. boravio u našem gradu. Gospodin Jeol poseduje preko 60 fabrika u svetu, a u Leskovcu njegova kompanija zapošljava preko 3200 radnika. Predsednik Vučić je u 2019. godini pustio u rad Južni krak Koridora 10. O ovom projektu se govorilo decenijama unazad, a aktuelno rukovodstvo države se upustilo u njegovu realizaciju. Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra. Dužine je 26,30 kilometara, karakterišu je 36 mostova ukupne dužine 5.700 metara, dva tunela ukupne dužine 2.808 metara.“

Naredna, 2020. godina protekla je u znaku pandemije korona virusa tako da se gradonačelnik zahvalio svim sugrađanima koji su dali veliki doprinos borbi, a zatim pomenuo rekonstrukciju Opšte bolnice Leskovac. „Prva faza ovih značajnih radova, koja je podrazumevala uređenje spoljašnjosti koštala je oko 5 miliona evra. Očekuje nas rekonstrukcija unutrašnjeg dela vredna četiri i po milijarde dinara. O značaju i veličini ove investicije govori podatak da je skoro u visini godišnjeg budžeta grada Leskovca. Leskovac je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu fazu izdvojio 50 miliona i 400 hiljada dinara, dok je za nadzor opredelio 45 miliona dinara i do sada isplatio 13,5 miliona dinara.

Iako je pandemija uticala na mnoge sfere života, trudili smo da se da se što pre vratimo u kolosek i posvetimo redovnim aktivnostima. Infrastrukturne investicije zauzele su značajno mesto i u 2020. godini, pored problema koje je korona izazvala. Ponosno ističem da smo uz finasijsku podršku Republike završili rekonstrukciju puta koji spaja naš grad sa najvećom opštinom Jablaničkog okruga, odnosno put između Leskovca i Vlasotinca. U vodovodnu i kanalizacionu mrežu i postavljanje osvetljenja grad je uložio 87,1 milion dinara, dok je u rekonstrukciju kolovoza, trotoara i biciklističkih staza JP Putevi Srbije uložilo 283,3 miliona dinara. Krajem 2020. godine završena je i izgradnja mosta na rasteretnom kanalu Tulovske reke.“

„Prošla godina nas je, kao lokalnu samoupravu uvela u Naledov BFC klub, ponovo sam izabran za člana Upravnog odbora Naleda. Leskovac je, većinom glasova ostalih članova, odnosno sa 46 glasova, postavljen na čelo Stalne konferencije gradova i opština. Naredne dve godine ću predsedavati ovom značajnom organizacijom, a naredno zasedanje SKGO-a će biti upriličeno u našem gradu, 16. juna. Ova privilegija i odgovornost je dodatno veća, jer podrazumeva i predsedavanje NALAS-om, odnosno Mrežom asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope, u narednih godinu dana. Ovo za naš grad i sugrađane znači dalji razvoj, približavanje Evropskoj uniji, lakši i efikasniji pristup evropskim fondova, bolje odnose sa zemljama zapadnog Balkana, unapređenje rada i modernizaciju lokalne samouprave,“ – kazao je gradonačelnik, i dodao da je i tekuća godina obeležena velikim uspesima poput:

„Jedna od najznačajnijih investicija u Leskovcu u ovoj oblasti je potpuna rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića. Završena je krajem prethodne nedelje. Ukupna vrednost radova je 320 miliona dinara i sadrži 32 km podzemnih kablova. U tom delu grada smo završili i rekonstrukciju ulice Dimitrija Tucovića u vrednosti od 32,4 miliona dinara, a u samom centru grada su završeni trotoari u ulici Moše Pijade vrednost investicije 9,9 miliona dinara. Bulevar Nikole Pašića je jedan od ulaza, odnosno izlaza iz Leskovca, a uporedo sa njim započeta je rekonstrukcija puta Leskovac – Lebane sa 176,6 miliona dinara, koju sam dogovorio u direktnoj komunikaciji sa predsednikom Vučićem, i ka Vučju sa 282 miliona dinara. Jednako smo posvećeni i putevima u okolini Leskovca. Sa 29 miliona dinara rekonstruisan je put koji vodi od Vučja ka Vlajni i obnovljen most u Turekovcu,“ – i dodao da su nakon mnogo truda, problema, pritisaka radovi na trgu privedeni kraju, da je pušen za prolaznike, da je održan koncert Ace Pejovića i razne manifestacije, da se, pored postavljene fonatane na trgu, u narednom periodu planira izgradnja još dve fontane, jedne u parku Kralja Petra Prvog.

Nakon kulturno-umetničkog programa prisutnima se obratio Goran Jović, predsednik Regionalne Privredne Komore za Jablanički i Pčinjski okrug o projektu “Put ka vrhu” ali i velikom napretku koji je zabeležen u gradu Leskovac od kada njime rukovodi gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

„Zahvaljujem se pre svega privrednicima jer sam ja pre svega njihov predstavnik, jer bez privrede ne bi bilo ni razvoja, a hteli neki da priznaju, ili ne, dostigao privredni bum, jer samo zaposlili 10.000 radnika od 2012. godine je veliki uspeh. To su i naši pokazatelji, pokazatelji Privredne komore Srbije, Regionale privredne komore ovde u Leskovcu. Takvim ogromnim uspehom se ne mogu pohvaliti mnoge opštine, mnogi gradovi u Srbiji i trebalo bi da budemo ponosni na to.“

Ovaj deo svečanosti bio je posvećen promociji knjige „Heroji i neimari“. Vlado Markanović, novinar i publicista je izneo detalje o Srpskoj akademskoj zajednici i ustanovljenju internacionalnog priznanja “Nikola Tesla”, o monografiji „Heroji i neimari“ te priznanju Beli anđeo koje nakon svog govora uručio gradonačelniku. Prema njegovim rečima, ova nagrada je ustanovljena na 15. godišnjicu postojanja projekta „Put ka vrhu“ i do sada je ista dodeljena jedino princezi Jelisaveti Karađorđević. Gradonačelniku Cvetanoviću ovo priznanje je uručeno zbog svih rezultata i projekata ostvarenih u cilju razvoja i prosperiteta grada Leskovca.

„Optimizam je sreća koja ne zavisi od sitosti niti od gladi, nego broja i kakvoće svetova koji se dostižu vlastitom vizijom, moj dragi prijatelj Goran Cvetanović, vaš gradonačelnik, je imao jasnu viziju. A kada je u pitanju „Put ka vrhu“ – putovanje kroz vreme, stvaralaštvo, 22 godine mukotrpnog rada, promocije, svega onoga o čemu smo govorili, o mladim i srednjim preduzećima, kompanijama, preduzetnicima, brendovima, putnoj infrastrukturi, kulturi, nauci i svemu onome što nas kroz vreme krasi. 2000. godine se rodila ideja o stvaralaštvu Srbije koja treba da bude radna, plodna, snažna, organizovana. Rodio se projekat „Od kapetana Miše do Nikole Tesle“. Nikola Tesla najveći svetski naučnik, čovek koji je povezao i uvezao svet svojim izumima, a mi ga se setimo samo na dan rođenja ili smrti. Neka budućnost pokaže vrednost njegovog čoveka, njegov odnos prema radu i sadašnjosti. Zaista budućnost treba iskoristiti efikasnijim korišćenjem energije, snage i resursa, i uzdići se iznad prosečnosti. Namere kapitalnog dela „Heroji i neimari“ su čestite – ništa čoveka ne čini tako sretnim kao njegova nastojanja i vera da je učinio sve što je mogao u svoj rad i svoje vlastite mogućnosti.“

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *