Home / DRUŠTVO / Svečana akademija povodom 40-ogodišnjice Leskovačkog kulturnog centra
hotel bell

Svečana akademija povodom 40-ogodišnjice Leskovačkog kulturnog centra

Uz intorniranje državne himne i prisustvo brojnih gostiju, prijatelja i dugogodišnjih saradnika Ustanove, Leskovački kulturni centar je Svečanom akademijom zaokružio obeležavanje značajnog jubileja- četiri decenije uspešnog rada.

Osnovan 1981. kao Dom kulture mladih, LKC je, tokom godina menjao ime i rukovodstvo, ali uvek ostao posvećen jednom cilju: raditi na razvoju kulture kroz najrazličitije sadržaje i aktivnosti, ostaviti lični pečat i dobre temelje za neka nova vremena i nove ljude:

– Mislim da smo u tome uspeli. Veruje nam publika Leskovca, a to je za poslenike u kulturi, najvažnije. Leskovački kulturni centar je važna multifunkcionalna institucija. Negujemo 10 različitih i specifičnih programa, 10 malih institucija u jednoj. Trudimo se da svaku od ovih celina razvijamo, da naše programe unapređujemo i da ih učinimo zanimljivim za sugrađane. U okviru njih – prepoznatljivi festivali. To je Leskovački kulturni centar danas, rekla je direktorka Sanja Conić, podsećajući na činjenicu da je Ustanova dobitnik brojnih priznanja, a poslednje od Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Bez podrške lokalne samouprave, nema ni kulture, a grad Leskovac za nju izdvaja više od 9 procenata budžeta. Sudeći prema uspehu brojnih manifestacija, isplati se svaki uloženi dinar.

– Ova oblast za mnoge je luksuz, ali mi smatramo da je potreba, da oplemenjuje um i dušu pojedinaca, doprinoseći prosperitetu čitave zajednice. Ponosni smo na činjenicu da spadamo u gradove koji za kulturu izdvajaju najznačajnija sredstva i nastavićemo tako. Naše institucije kulture, ukazano poverenje mnogostruko vraćaju. Nema nedelje bez bar jednog kulturnog dešavanja, bilo da je to izložba, koncert, promocija knjige, a Leskovački kulturni centar je epicentar kulturnih zbivanja i sedište nekoliko grupa i udruženja. Ovo je ustanova za ponos i ja direktorki i zaposlenima čestitam jubilej i obećavam podršku grada i nadalje, reči su, kojima se gostima Svečane akademije obratio gradonačelnik Goran Cvetanović.

Brojne organizacija, udruženja, ustanove i preduzeća, dobile su zahvalnice za saradnju sa Leskovačkim kulturnim centrom, a plakete su, između ostalog, pripale Tomislavu Peterneku, Filmskom centru Srbije, Željku Hubaču, gradu Leskovcu.

Svečanu akademiju, muzički su obojili učenici i profesori Muzičke škole “Stanislav Binički“ i Grupa “Libero“.

Check Also

Deo Bobišta, sutra pre podne bez struje

Leskovačka elektrodistribucija, obaveštava potrošače u Bobištu da će, zbog radova, bez napajanja električnom energijom sutra …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *