Početna / DRUŠTVO / „Sve su odrasle osobe nekad bile deca… ali se malo njih toga seća“ 1. jun Međunarodni dan dece
Dionis Restoran Leskovac

„Sve su odrasle osobe nekad bile deca… ali se malo njih toga seća“ 1. jun Međunarodni dan dece

Sve su  odrasle osobe nekad bila deca… ali se malo njih toga seća.
Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je kao Međunarodni dan dece. 25 godina kasnije, tačnije 1950. godine, ovaj datum je i zvanično usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici. 

Pored 1. juna u svetu se obeležava i 20. novembar kao Svetski dan dece (Svetski dan prava deteta). Na ovaj dan Generalna skupština UN je donela Deklaraciju o pravima deteta 1959, i Konvenciju o pravima deteta 1989. godine. 

Pored 1. juna i 20. novembra, u svetu i kod nas obeležavaju se i drugi bitni datumi: 12. april – Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici, 4.jun – Međunarodni dan dece dece žrtava nasilja,  12. jun – Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada, kao i 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, među kojima ima i dece.

Svi ovi datumi predstavljaju povod da se govori o dobrobiti dece, društvenoj prizi, socijalnoj i porodičnoj zaštiti, zaštiti dece od raznoraznih zloupotreba, zanemarivanja i zlostavljanja, ekspoatacije, kao i o različitim mehanizmima zaštite i podrške deci. 

Međutim, svaki dan treba da bude posvećen deci i njihovoj dobrobiti. Svako dete zaslužuje jednaku šansu jer dete zaista treba da bude i ostane dete.

Pogledaj takodje

Jelena Kocić: SNS u Leskovcu dobio veliku podršku sugrađana

Gradska izborna komisija danas je saopštila konačne rezultate lokalnih izbora, te je tim povodom gradski …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *