Početna / DRUŠTVO / Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima – Sutra je 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima – Sutra je 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je  10. decembar  za Dan ljudskih prava  1950. godine kako bi skrenula pažnju „naroda sveta“ na dve godine ranije potpisnu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava. Deklaracija  po prvi put u istoriji čovečanstava proklamuje zajedničke standarde ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi i sve nacije sveta,  „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“ određuje prvi član deklaracije.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba,  koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na  državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko poreklo, boju kože, veru, jezik, ili bilo koji drugi status. U Republici Srbiji ljudska prava zagarantovana su Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima.  

Republika Srbija je od 67 zemalja članica Ujedinjenih nacija dobila 144 preporuke od kojih je prihvatila 139.  Veliki broj dobijenih preporuka koje se odnose na  zabranu diskriminacije, unapređenje položaja prava nacionalnih manjina, dece  i osoba sa invaliditetom,  rodnu ravnopravnost, sprečavanje nasilja u porodici, sprečavanje trgovine ljudima Republika Srbija već sprovodi.

U Repbulici Srbiji još uvek postoje problemi koje treba prevazići i koji se odnose na položaj Roma, osoba sa invaliditetom, novinara i branitelja ljudskih prava, izbeglica i interno raseljenih lica.

Pogledaj takodje

PLIVAČKI KLUB LESKOVAC: Troje plivača – 25 MEDALJA na međunarodnom Polet kupu“Martin Burnach“ u Somboru

Članovi Plivačkog kluba Leskovac osvojili su ukupno 25 medalja na međunarodnom POLET KUPU „Martin Burnach“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *