Home / DRUŠTVO / Sutra počinje LIFFE, na otvaranju Srđan Dragojević, zatvara ga film „Nečista krv“
hotel bell

Sutra počinje LIFFE, na otvaranju Srđan Dragojević, zatvara ga film „Nečista krv“

Od 16. do 21. septembra u Leskovcu će biti održan 14. LIFFE, Internacionalni festival filmske režije, koji će publici predstaviti najznačajnije igrane filmove nastale u prethodnom periodu, kao i raznovrstan prateći program.

Na konferenciji za medije održanoj danas najavljen je program festivala: bioskopske projekcije kao i prateći program koji je po rečima organizatora ove godine šarenolik i bogat.

„Ove godine prikazaće se 11 filmova. Festival će otvoriti film Srđana Dragojevića, „Nebesa“ a na zatvaranju prikazujemo film „Nečista krv- Greh predaka“. U toku ceremonije svečanog otvaranja biće uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović” reditelju Goranu Markoviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Publika LIFFE festivala će među prvima u Srbiji pogledati ovo ostvarenje. A pored reditelja otvaranju festivala i projekciji “Nebesa” prisustvovaće i deo filmske ekipe. Očekujemo i brojna imena iz sveta filma od glumaca, reditelja, kritičara – kazao je na današnjoj konferenciji za medije Dragan Jović, urednik filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra.

Ova prestižna filmska manifestacija u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, postala je još jedan leskovački brend.

„LIFFE je jedini festival filmske režije u regionu,koji od svog osnivanja 2008, svakog septembra u grad na jugu Srbije dovodi najbolje i najuticajnije filmske stvaraoce iz regiona, koji predstavljaju svoja ostvarenja, druže se sa publikom, ali i sa svojim kolegama na Skupštini reditelja, koja je deo Festivala, razgovaraju o aktulenim izazovima autorstva u sedmoj umetnosti u ovom delu sveta, jer Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu osnovan je sa idejom umrežavanja regiona. Za ovih 14 godina više od 80 reditelja bili su naši gosti, prikazano je 250 filmova. Uspeli smo da izgradimo filmsku publiku. LIFFE je mlad festival. Duplo mlađi od Festivala evropskog filma na Paliću, i značajno mlađi od Festivala u Nišu. Uspeli smo za ovih 14 godina da se profilišemo, odredimo jasne ciljeve i pravac u kom se krećemo. To nas je učinilo važnim i značajnim festivalom – kazala je direktorka Kulturnog centra, Sanja Conić.

O najboljima na 14. LIFF-u odlučivaće žiri u sastavu: Goran Marković – predsenik žirija, Klemen Dvornik reditelj iz Slovenije i član Evropske asocijacije reditelja i glumac Marko Janketić.

Pored flmova LIFFE promoviše i flmsku literaturu.

Pored prikazivanja filmova u bioskopu, ceo online program 14. LIFFE-a može da se prati na platformi mojoff po ceni jedne festivalske bioskopske ulaznice u iznosu od 200 rsd.

I ove godine deo festivalskog programa biće dostupan i onlajn, na platformi mojoff.net. Gde god, uživaćemo u programu 14. LIFFE-a, prateći festivalski slogan UVEK FILM!

Check Also

U Vlasotincu održana javna rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu

U okviru javne rasprave o nacrtu budžeta za 2022.godinu, na današnjoj javnoj sednici,rukovodilac Odeljenja za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *