hotel bell

Stranke organizatori protesta predlažu izmene predloženih zakona o javnom informisanju koje se odnose na Telekom Srbija i kablovske operatere

Narodni pokret Srbije preneo je zajedničko saopštenje organizatora protesta “Srbija protiv nasilja” o predlogu medijskih zakona.

U centru pažnje ovi stranaka i dalje je Telekom Srbija kao kablobski provajder i njegova liderska pozicija u segmentu interneta, kablovske televizije i proizvodnje filmskom i serijskog programa.

“U susret današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj će se na dnevnom redu naći i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima upozoravamo da je to prvi otvoreno revizionistički zakon, koji se vraćanjem države u vlasništvo medija istovremeno suprotstavlja modernim evropskim standardima i posle 25 godina vraća Srbiju na početnu tačku tranzicije. Ovaj zakon omogućava državnom „Telekomu” da postane centar buduće državne medijsko-propagandne mašine. Potpuno je jasno da se ovim planira nova ekspanzionistička faza u uticaju vlasti na medije. Takvi uslovi onemogućili bi poslovanje onih medija koji nisu u državnom vlasništvu, a građani Srbije bi ostali oslonjeni samo na informacije koje plasira vlast. To su idealni uslovi za širenje dezinformacija i neometanu propagandu aktuelne vlasti. Građani Srbije imaju pravo da čuju različite izvore informacija o temama koje utiču na njihove živote i niko nema pravo to da im uskrati. Zato ćemo na sednici predložiti da se iz Predloga zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) izmene članovi 39 i 41 na način da ostanu isti kao u važećem Zakonu o javnom informisanju i da se tako omogući da Srbija dobije osnovni medijski zakon koji je podržan od svih relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i uskladi sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. Sporni članovi predloga ZJIM-a legalizuju povratak državnog vlasništva u medije što je u suprotnosti sa ciljevima i merama Medijske strategije i sprečavaju stvaranje funkcionalnog, održivog i fer medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja. Dva sporna člana od kojih vlast nije htela da odustane poništavaju mnoga dobra rešenja i unapređenja koja novi medijski zakoni donose i mogu biti pogubni za medijsko tržište i slobodu izražavanja. Takođe, nedopustivo je da Srbija kao zemlja koja ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji donosi zakone koji je od tog cilja udaljavaju, te sam taj cilj čine nedostižnim, zato pozivamo nadležne institucije EU da se jasno odrede i da ne ćute na nameru SNS-a da dodatno devastira medijsku scenu Srbije. Problem slobode medija u Srbiji je nešto što prepoznaju svi izveštaji međunarodnih institucija, a ovim predlozima zakona ovi problemi će se dodatno produbiti.” navodi se u saopštenju koje potpisuju Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja”:
Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde i Stranka Zajedno.

Check Also

OIK Vlasotince utvrdila zbirnu izbornu listu kandudata za lokalne izbore 2023

Opštinska izborna komisija u Vlasotincu utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za decembarske lokalne izbore. …

Оставите одговор