Početna / DRUŠTVO / STRAH, SMEH, SLOBODA – Večeras počinje 56. „Joakim Vujić“
hotel bell

STRAH, SMEH, SLOBODA – Večeras počinje 56. „Joakim Vujić“

Večeras u Vranju 56. „Joakim Vujić“

Pod sloganom „Strah, smeh, sloboda“, u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju će od večeras do 2. novembra biti održan 56. Festival profesonalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić’’.

Po izboru selektorke Branislave Ilić, dramaturškinje, u glavnom takmičarskom programu biće izvedeno sedam predstava. Čast da otvore festival imaće glumci grada domaćina, predstavom „Nečista krv“, Tijane Grumić, po romanu Bore Stanković, a u režiji Juga Đorđevića.

U utorak, 27. oktobra, od 20 sati nastupiće glumci leskovačkog pozorišta, predstavom „Svici“ Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski. Narednog dana, na repertoaru će biti Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca sa komadom „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić. U četvrtak, 29. oktobra, publika će moći da pogleda komad „Ako se probudiš ili kao da je važno“, Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Leskovca u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Prištine. Petak, 30. oktobar rezervisan je za „Dva viteza iz Verone“ Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta, a dan kasnije za Narodno pozorište iz Pirota i „Strah, jedna topla ljudska priča“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca. Predstava „Lavina“ po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena prvog novembra u 20 sati. Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 2. novembra, u čast nagrađenih, pred vranjskom publikom, biće komad ,,Vlast i njena opozicija”, koji je po tekstu Nebojše Romčevića, režirao Egon Savin, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta iz Niša. Ovo pozorišno ostvarenje ujedno će i zatvoriti festival.

O nagradama 56. „Joakima“ odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti. Festival „Joakim Vujić“ organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije. Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pogledaj takodje

Cvetanović: Bogatstvo jednog grada su ljudi

Dobitnici Sretenjskih medalja, novinar Bratislav Ilić i medicinska sestra Nataša Jovčić Zorić, priznanja posvetili kolegama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *