Home / DRUŠTVO / Stopanje dobilo ime po panjevima, Bunibrod po dvema ženama i reci, a Vinarcu naziv dao potok od vina i vode
hotel bell

Stopanje dobilo ime po panjevima, Bunibrod po dvema ženama i reci, a Vinarcu naziv dao potok od vina i vode

Selo Stopanje, smešteno 1,8 kilometara severozapadno od Leskovca, ime je dobilo po posečenih sto panjeva iraskrčenoj šumi, na kojoj je niklo. Prema legedni, naselje se nalazilo na današnjem lokalitetu Selište. Pošto je, tokom epidemije kuge, većina žitelja pomrla, sedam preživelih domaćinstava se podelilo u dve grupe. Jedna se naselila uzvodno, a druga nizvodno uz Jablanicu, formirajući Donje i Gornje Stopanje.

O nastanku imena Bunibrod, postoje dve legende, a obe su vezane za Tulovsku reku i vladavinu Turaka.

Prema prvoj, na Tulovskoj reci nije postojao nijedn most, već se prelazilo preko drvenih greda. Jednog dana se, bula bunibrodskog gospodara, prelazeći preko nabujale vode, okliznula i utopila u talasima reke. Po ovom događaju, selo je najpre nazvano Bulin Brod, a kasnije preraslo u Bunibrod.

Druga legenda kaže da je, u tursko doba, tamo živela lepa devojka Bunka, koju je turski gospodar hteo da poturči i odvede u harem. Turci su, videvši je kako se šeta po polju, pokušali da je uhvate. Ona je, bežeći, stigla do nabujale Tulovske reke i bacila se u nju. Turci su verovali da će se utopiti, ali je ona isplivala na drugu obalu i pobegla. Zahvaljujući ovom podvigu, selo po Bunki dobi ime Bunin Brod, što je, potom, prešlo u Bunibrod.

Sudeći po tragovima prvobitnog naselja i ostacima srednjevekovne vegetacije, može se smatrati da je Vinarce vrlo staro naselje. Ime je dobilo, takođe, prema legendi.

Nakon velike vremenske nepogode, grada i kiše, neke jeseni, kada je grožđe u obližnjim vinogradima već bilo zrelo, potocima je potekla voda, pomešana sa svežim vinom, jer su gradonosne padavine gotovo smrvile zrna grožđa. Posle toga, ljudi su stalno prepričavali taj događaj, pa po njemu naselje i nazvali Vinarce.

Check Also

I u opštini Lebane sutra isključenja struje zbog radova

Zbog planiranih radova na redovnoj godišnjij reviziji desetokilovoltne trafostanice “Lebane“, sutra će, od 9 do …

Оставите одговор