Početna / DRUŠTVO / STOP TRGOVINI DECOM U petak se obeležava Međunarodni dan nestale dece

STOP TRGOVINI DECOM U petak se obeležava Međunarodni dan nestale dece

U petak se obeležava 25. Maj, Medjunarodni dan nestale dece, a nacionalnu kampanju koordinira Astra, akcija za borbu protiv trgovine ljudima, kojoj je, u 2o17. godini prijavljen nestanak 11-oro dece.

Šestoro je pronadjeno, a za troje se još uvek traga. I danas, ova organizacija upućuje apel policiji da u potragu krene odmah po prijavi, jer se ispostavilo da su, u slučaju nestale dece, prvi sati najvažniji.

’Zdravo. Kako se zoveš? – pita mlada, lepo obučena žena, četvorogodišnju devojčicu, u gradskom parku.

‘’Dunja’’- kaže devojčica I prilazi da pomazi psetance, koje žena vodi na povocu.

‘’Da li voliš kuce’’ ?

‘’Da’’.

‘’Da li bi želela da imaš ovakvu’’.

‘’Da’’.

‘’Tamo pored onog drveta je moj auto, u kome imam nekoliko istih ovakvih. Da li bi pošla samnom da izabereš jednog za sebe’’.

‘’Da’’- oduševljeno prihvata Dunja I pruža ruku ženi sa psetancetom. Čitav razgovor traje tek nešto duže od jednog minuta.

Upravo na ovakav način vaše bi dete moglo biti namamljeno i oteto. Ipak, ovo je samo deo eksperimenta, koji je ASTRA sprovela u Beogradu, dokazujući tako da je decom lako manipulisati i to upravo na mestima gde bi trebalo da su najbezbednija. Naučite svoju decu da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima, ne polaze sa njima i prihvataju poklone, kojima ih otmičari najčešće namamljuju. Astra želi i da informiše roditelje o postojanju broja 116000, putem kojeg je, za poslednjih pet godina ova organizacija primila oko 1000 poziva povodom nestanka dece.

Prema zvaničnim podacima godišnje se policiji ovim povodom obrati preko 7oo roditelja, a najčešće vrste nestanaka su kada deca pobednu od kuće ili iz domova za decu i hraniteljskih porodica, otmica od strane roditelja ili otmica od strane trećeg lica. Astra se zalaže i konstantno apeluje na policijske organe da, bez obzira na vrstu nestaka, u potragu krene odmah po prijavi, upravo zbog toga što su deca nezaštićena i mogu biti u riziku od različitih oblika eksploatacije i zlostavljanja.

U 2o17. Godini Astri je prijavljen nestanak 11-oro dece: 8 devojčica i 3 dečaka. Šestoro je, u medjuvremenu pronadjeno,  za troje se još traga, a o dvoje nema nikakvih povratnih informacija.

U narednom periodu ASTRA će nastaviti da zagovara uvođenje sistema alarmiranja javnosti, poznatijeg u Evropi kao Child Alert, kojim bi se i građani uključili u potrage za nestalom decom, pogotovo kada su u pitanju kategorije dece koja su žrtve kriminalnih otmica.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Isplaćena prva rata za projekte iz oblasti kulture

Nakon jučerašnje podele ugovora za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, kao što je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *