hotel bell

Stočetrdesetpet godina leskovačkog Crvenog krsta: Dragocena podrška i u ratu, i u miru

Za skoro jedan i po vek postojanja leskovačkog Crvenog krsta, ostvareno je mnogo postignuća u ratnim, ali i mirnodopskim uslovima, jer je, u skladu sa idejom osnivanja, organizacija bila na zadatku uvek, svuda i za sve unesrećene i ugrožene

Osnovana je 1878., samo dve godine posle formiranja Crvenog krsta Srbije, u periodu konačnog oslobođenja Srbije od Turaka, kao pododbor Srpskog lekarskog društva Crvenog krsta. Od tada do danas, zajedno sa svojom državom, gradom i građanima, aktivno je pomagala u prevazilaženju svih nevolja koje su sa sobom donosili ratovi, katastrofe i godine oporavka.

Samo lane je Crveni krst Leskovac, kroz organizovane akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, prikupio 1.450 jedinica ove dragocene tečnosti. Zahvaljujući velikoj podršci lokalne samouprave, pripremljeno je i distribuirano 85.400 obroka u Narodnoj kuhinji, a konntinuirano su sprovođene i akcije solidarnosti sa građanima u u stanju socijalne potrebe.

Crveni krst je značajna karika u sprovođenju socijalno-odgovorne politike lokalne samouprave, pa će zato uvek, u sprovođenju svojih redovnih i vanrednih aktivnosti, moći da računa na podršku grada, obećao je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– Ove godine, iz budžeta smo za rad ove organizacije opredelili 14,5, a za funkcionisanje Narodne kuhinje 10 miliona dinara. Jako je važno da se nastavi kontinuitet aktivnosti, posebno akcija dobrovoljnog davalaštva, ali i edukacija volontera, a uloga ove organizacije u pomoći ugroženima u elementarnim nepogodama i drugim katastrofama, kao i egzistencijalna podrška socijalno-ranjivim kategorijama, su od nemerljivog značaja za lokalnu zajednicu. Zato ćemo, u godinama koje dolaze raditi zajedno i truditi se da naša pomoć stigne do svakog kome je potrebna, rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Najzaslužnijim organizacijama i pojedincima, danas su uručena priznanja, a najveće jubilarno, u vidu Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije, pripalo je gradonačelniku Goranu Cvetanoviću.

Check Also

Na svetu postoji preko 240 vrsta magnolije, a svaka je pravi ukras dvorišta ili parka

Biljka i čitav rod su dobili ime po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu (1638-1715), a ova …

Оставите одговор