hotel bell

ŠTIPSKA PASTRMAJLIJA Makedonski specijalitet u gradu roštilja

Znate li šta je pastrmajlija ? Da li bi pomoglo ako se doda pridev štipska ? I dalje nemate pojma o cemu pričamo. Vreme je da vam predstavimo ovaj specijalitet, koji se od skora može probati i u Leskovcu.

 

Iako po nazivu asocira na pastrmku, ovaj gurmanski specijalitet  istočne Makedonije, nema dodirnih tački sa tom, niti bilo kojom drugom ribom. Dobila je, prepostavlja se, ime po pastrmi, sušenoj ovčetini, iako ta vrsta mesa nikada nije korišćena u pripremi pastrmajlije.

Bora Ilić, koji od pre 15 dana vodi specijalizovanu mini ugostiteljsku radnju u kojoj se sluzi isključivo pastrmajlija u nekoliko varijanti, mlad je čovek, koga su česte posete rodbini u Štipu, inspirisale da pokrene sopstveni posao u Leskovcu i ljubiteljima dobre hrane, ponudi nešto novo. Prva prepreka, ispostavilo se, bila je receptura do koje nije bilo lako doći. Tada je Bora upoznao majstora Igiora Stankova iz Štipa, naučio kako se sprema ovaj specijalitet i tek posle nekoliko meseci priprema, počeo sa radom.

Pastrmajlija je čamac od testa napunjen seckanim mesom, a tajna je u pripremi i jednog i drugog.

– Testo nije obično, ali nema aditiva i drugih nezdravih sastojaka. Tajna je u pripremi. Pošto se umesi, ostavi se da odstoji, pa se proces ponovi još par puta. Pripremljeno formira se u oblik broda i puni kockicama mesa, usoljenog i začinjenog 12 sati ranije. Pastrmajlija se naliva otopljenom svinjskom mašću i peče 7-8 minuta.

U originalnom receptu se koristi svinjsko, a u podvarijantama pileće meso, nudi se i pica pastrmajlija sa sastojcima koji se uglavnom stavljaju na picu, a sve popularnija je i posna pastrmajlija, sa ribom.

Na licu mesta zatičemo Vladu, koji nije zeleo pred kameru, ali  kaze da je, pošto je probao, postao redovna mušterija i ima samo reči hvale za izgled i ukus ovog specijaliteta. Mladi majstor nam prenosi utiske i ostalih sugradjana:

– Slične su reakcije i ostalih. Najpre su znatiželjni, probaju malu, ali se obavezno vrate po veliku pastrmajliju. Kazu da je preukusna i neobična. Retko ko je čuo, a gotovo niko nije probao ovaj specijalitet, pa je znatiželja da probaju nešto novo, početna motivacija. Kasnije se vraćaju po još, traže i druge ukuse. Kritike su više nego pozitivne, a ja sam prezadovoljan što vidim da je ovo bila dobra poslovna ideja, kaže Bora.

Početak, baš u vreme Roštiiljijade, nije bio obećavajuči, ali je ovaj mladi čovek uveren da je za prihvatanje svake novine, a posebno u gradu gde je pljeskavica još uvek neprikosnovena, potrebno vreme:

– Poceo sam baš na dan otvaranja. Reke ljudi su prolazile pored lokala, ali na putu ka glavnoj ulici i štandovima sa roštiljem. Malo ih je svraćalo u nameri da umesto pljeskavice, pojedu nešto za šta dotle nisu ni čuli. Na startu su mušterije bili prijatelji koji su znali da sam počeo sa radom i komšije oko lokala. Nisam ni očekivao da se pastrmajlija odmah ’’primi’’, ali je interesovanje sve veće, tako da sam zadovoljan dinamikom kojom se sve odvija. 

Bora je od Nacionalne sluzbe dobio subvencije za samozaposljavanje, ali ta sredstva nisu bila dovoljna da se započne posao, u kome najveće ulaganje predstavlja kupovina pećnice. Gotovo dvogodišnju porodicnu zaradu od uzgoja jagoda, porodica Ilić je uložila u opremanje lokala i posebno kuhinje, verujući da će im se uloženo isplatiti . Namera im je da, kod neke od organizacija, koje podržavaju mlade u pokretanju sopstvenog biznisa , konkurišu za kupovinu veće peći, jer se posao razvija, a kapacitet postojeće nije veliki.

Ostavljamo Boru da se vrati poslu, jer mu uskoro, kaže stiže sveža tuna, a samo takva je dobra za posnu pastrmajliju i odlazimo sa utiskom da ovaj ukusni makedonski specijalitet ima sve potrebne kvalitete da se dopadne Leskovčanima.

S. Stojiljković

Check Also

Leskovčani vodili 15 razlike, Zemunci na kraju slavili

Košarkaši Zdravlja poraženi su večeras u Leskovcu u duelu sa ekipom Mladosti MaxBet rezultatom 85:92 …

Оставите одговор