Home / DRUŠTVO / Staša pravi nakit od poludragog kamenja, pustinjskog peska, sedefa…..Svaki komad ima emociju, naglašava umetnica
hotel bell

Staša pravi nakit od poludragog kamenja, pustinjskog peska, sedefa…..Svaki komad ima emociju, naglašava umetnica

Staša Murić, leskovačka umetnica, inspiraciju za izradu nakita nalazi u prirodi, u svakom cvetnom motivu i geometrijskim oblicima. Posao je smiruje, u njemu nalazi utehu i optimizmom

Ova mlada devojka, nežnog glasa i još nežnijih prstiju je u svet primenjene umetnosti izrade nakita ušla pre više od jedne decenije. Na stručnim radionicama su nastajali komadi namenjeni prodaji na humanitarnim akcijama.

– To su bili počeci, a ono što sam radila, nije ličilo ni na šta. Razočarala sam se i prestala, ali nisam dugo izdržala. Ozbiljnije sam se posvetila ovom hobiju, a sve što sam izradila, poklonila sam. I danas tako radim. Nakit nastaje tako što najpre izradim skicu i po njoj nastaju ogrlice, minđuše, brzletne i razne druge stvari. Moram da priznam da sam u počeku lutala po pitanju tehnika, a onda uvidela da se najbolje snalazim kod pletenja i to, pre svega, komplikovanijih modela. To je, valjda, izazovnije, traži više posvećenosti, spretnosti.

Staša tvrdi da svaki komad njenog nakita ima emociju, svoje ime i odraz je njenog trenutnog raspoloženja. Pošto radi i po narudžbini, nakit je rezultat umetnicine lične impresije o budućem vlasniku.

– Ako mi se ostavi sloboda, uradim ono što mislim da bi određenoj osobi najbolje pristajalo, od oblika do boje, ali se dešava da nam se ukusi ne poklope. Tada sugerišem, predložim i obrazložim svoj stav. Ako i u tom slučaju kupac ostane pri svome, naravno da ću da ispoštujem njegove želje. Mada, nakit retko prodajem, uglavnom poklanjam. Nije sve u novcu….

Svaki komad nakita ima svoju kompoziciju i ritmiku perlica, sastava, boja.

– U radu koristim 12 elemenata metalnih, staklenih i drvenih perlica, poludragog kamenja, poput pustinjskog peska, “mačijih očiju“, sedefa. Izložba u leskovačkoj Biblioteci, pod nazivom “12. element“, moj je prvi samostalni nastup i uopšte nisam očekivala da će biti ovoliko interesovanja. Mnogi od posetilaca su želeli da sebi priušte nešto unikatno i originalno, pa se dosta toga i prodalo. Pomalo sam zbunjena i zahvaljujem na prilici da se na ovaj način predstavim svojim sugrađanima.

Staša Murić je rođena 1995. godine u Leskovcu. Diplomirala je na Akademiji strukovnih studija “Južna Srbija“, odsek za tehnološko umetničke studije i potom završila specijalističke studije na programu Digitalni modni dizajn. Učestvovala je na brojnim zajedničkim modnim revijama, a ovo je njeno prvo samostalno predstavljanje.

U Čitaonici leskovačke Biblioteke, izložba je otvorena do 18. maja.

Check Also

Kriminalna grupa iz Niša i Hana, uzgajala kanabis i trgovala marihuanom

Zajedničkim radom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i policijskih uprava u Nišu, Zaječaru, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.