Štab za vanredne situacije u Leskovcu: Sanirane sve kritične tačke, nema opasnosti od poplava

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Leskovcu je održan sastanak Štab za vanredne situacije kojim je predsedavao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nivo reka na području Leskovca je u blagom porastu, ali su vodostaji i dalje znatno ispod kritičnog nivoa i nisu dostigli granicu redovne odbrane od poplava, tako da je isključena opasnost od njihovog izlivanja i stanje je za sada stabilno, rečeno je na sednici Štaba za vanrednu situaciju koja je održana danas. U poslednja 24 časa na području grada Leskovca palo je 16 litara po metru kvadratnom. Ekipe Štaba za vanredne situacije stalno su na terenu i u kontaktu sa građanima.

– Imamo spremne džakove, spremnu mehanizacijui ljudstvo, ukoliko bude potrebe za intervencijom. Leskovcu za sada ne preti nikakva opasnost od poplava. Kritičnih tačaka nema jer smo poslednjih godinu dana relizovali čitav niz aktivnosti kako bismo rešili sve probleme. U prošloj godini grad Leskovac je uložio 5 miliona dinara sa sanaciju i regulaciju 9 lokacija, čime su otklonjene sve kritične tačke i opasnost od poplava svedena na minimum. Izvršena je regulacija korita Tulovske reke u Badincu, potom kanala za odvod atmosferskih voda u Zalužnju, drenažnog kanala u Miroševcu, kanala u Priboju, Rudraskog kanala u delu Trnjana i Presečine, kao i na takozvanoj „Trnjanskoj vadi“. U drugoj fazi radova u toku prošle godine uređene su lokacije u Međi, Vučju, Žabljanu i Priboju. Ukupno je samo prošle godine uredjeno 19 kilometara kanala i vodotokova – izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na sednici Štaba za vanredne situacije govorili su i načelnik leskovačke policije Vladimir Žugić, član Gradskog veća Dejan Cakić i načelnik Gradske uprave za privredu i popljoprivredu Boban Sokolović.

– Policija je uvela dežurstvo po svim linijama rada posle uvodjenja vanredne situacije u zemlji. Interventna jedinica je u stanju pripravnosti 24 časa dnevno, 127 ljudi je pripravno da pomogne kako na području grada Leskovca tao i na drugim područjima gde se za to ukaže potreba, jer su procene da će Leskovac ostati bezbedan – izjavio je načelnik policije Vladimir Žugić.

– Za sada nema nikakvih opasnosti što se tiče poplava. Nije ih bilo noćas ni juče. Da nismo uradili sve što smo uradili, sigurno bismo imali probleme kakve smo imali prošle godine. I ako padne i veća količina padavina imamo kanale koji to mogu da izdrže, što znači da nemamo probleme na vodotokovima prvog i drugog reda – kaže Dejan Cakić, gradski većnik zadužen za vanredne situacije.

URADJENO U 2015. GODINI

 • vodotok Jablanice sredjen u dužini od 4 kilometra – mesne zajednice Pečenjevce i Živkovo
 • veternica sredjena u dužini od 1.500 metara – predeo Bogojevca
 • Tulovska reka uredjenje 5 kilometara – Guberevac, Bunibrod, Žižavica i Badince
 • Krajiški potok 500 metara – Predejane
 • kanal u Zalužnju 1.200 metara
 • kanal Butunja 1.400 metara – Miroševce i Todorovce
 • Rudarski kanal 2,3 kilometra – Presečina i Veliko Trnjane
 • Novoselski kanal 1.500 metara – Vučje i Žabljane
 • kanal u Medji 1.100 metara
 • kanal u Donjoj Lokošnici 400 metara
 • kanal u Priboju 200 metara

Check Also

Preventivni pregledi u nedelju u Leskovcu: EKG, ultrazvuk abdomena, krvna slika, glikemija i kardiološki pregledi

Opšta bolnica Leskovca i Dom zdravlja Leskovac u nedelju organiziji besplatne preventivne preglede u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *