Home / DRUŠTVO / Spomen ploča u čast porodice Vlajčić od danas u Leskovačkom kulturnom centru
hotel bell

Spomen ploča u čast porodice Vlajčić od danas u Leskovačkom kulturnom centru

U holu Leskovačkog kulturnog centra otkrivena je spomen ploča u čast porodice Vlajčić, nekadašnjih industrijalca, pionira hemijske industrije, čiji je rad obeležio Zlatno doba Leskovca.

Otkrivanju ploče prisustvovali su potomci ove porodice, a u ime svih obratio se Slobodan Vlajčić sin Vidoja Vlajčića, unuk Todora i praunuk Jovana Vlajčića. Potomci ove loze su danas uspešni ljudi, među njima je lekara, stomatologa, pisaca, muzičara, profesora, doktora nauka, arhitekti,tehnolozi koji su direktni nastavljači porodične tradicije. 

„Zahvaljujem se na pruženoj mogućnosti da se podsetimo šta su sve naši preci činili. Iako ne živimo u gradu na Veternici, oni su nam ugradili ljubav prema njemu“ – rekao je Slobodan Vlajčić i govorio o istorijatu porodice Vlajčić.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra iskoristila je ovu priliku da se zahvali porodici Vlajčić za sve što su učinili za ovaj grad i za ovu ustanovu kulture.

„Ideja koja se rodila pre nekoliko godina danas dobija epilog. Završavamo sa jednom lepom pričom o porodici Vlajčić i ja im se danas zahvaljujem na donaciji koju su nam dali, a to je aparat za digitalnu štampu. Spomen ploča je mali znak zahvalnosti i znak podsećanja Leskovčanima da su Vlajčići sagradili ovu zgradu između dva svetska rata.“

Zlatno doba Leskovca je period koji Leskovčani mahom dobro poznaju i sećaju ga se kao značajnog perioda ovogg malog, a opet tako velikog grada. Tada je Leskovac bio privredni, trgovački i kulturni centar i jedan od gradova sa najdinamičnijim razvojem u tadašnjoj Evropi.

„Jedna od porodica čiji je rad obeležio doba Srpskog Mančestera, je porodica Vlajčić. Ucrtavši veliki trag u hemijsku industriju Leskovca u to vreme, Jovan Vlajčić i sinovi podižu fabriku u zgradi gde se trenutno nalazimo. Nekadašnja „Kaloderma“ danas je sedište kulture u našem gradu, dom Leskovačkom kulturnom centru, instituciji nadaleko čuvenoj po svom kvalitetu. Iako Vlajčići više ne žive u Leskovcu, njihovo ime će zauvek ostati uklesano u istoriji našeg grada. Kao što ćemo u ovoj zgradi i mi stvarati istoriju za buduća pokolenja. Ova ploča, koja se danas otkriva je znak pažnje i posveta ovoj porodici industrijalaca – kazao je gradonačelnik Leksovca Goran Cvetanović.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *