hotel bell

SNS LESKOVAC: U socijalnu zaštitu uloženo skoro milijardu dinara, od devastiranih institucija stigli do primera brige o ugroženima

Savet za društvene delatnosti i socijalnu zaštitu održao je danas konferenciju za medije na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra kojoj je prisustvovao i veliki broj funkcionera i stranačkh aktivista.

Povod za susret sa novinarima bilo je obeležavanje 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečijeg rada ali i stanje u oblasti socijalne zaštite na teritorijo Grada Leskovca i broga o najugroženijim slojevima stanovništva.

-Kad pogledamo socijalnu zaštitu grada Leskovca sa ove distance, prosto je neverovatno kojom brzinom se ona razvijala i koliko se promenila za samo sedam godina od preuzimanja odogovornosti od strane gradonacelnika dr Gorana Cvetanovića. Kao i u svim drugih sferama društvenog zivota, pa tako i u socijalnoj zaštiti, ljude koji su preuzeli odgovornost nad upravljanjem ovim gradom krajem 2012. godine, sačekao je blagi haos, devastiranost i potpuno urušavanje sistema socijalne zaštite i institucija i dugih subjekata u okviru ove oblasti. Sve to bilo je posledica jednog nedopustivo neodgovornog odnosa i nepoštovanja ovako važnog i vrlo osetljivog segmenta lokalne samouprave od strane tadašnjeg rukovodstva grada. To se ogledalo najpre u simboličnom bolje reći sramnom obimu planiranih sredstava iz budžeta grada za socijalnu zaštitu koji je iznosio (0,8%) i jos sramnijom budžetskom  realizacijom istih koja je iznosila (60%) od planiranih sredstava u budžetu za tu namenu. Ključne institucije kao što su Ustanova za odrasle i starije i Centar za socijalni rad bile su potpuno urušene i devastirane počev od procesa upravljanja i organizacije rada, manjka stručnog i ostalog personala preko ozbiljno narušenih medjuljudskih odnosa, osećaja uniženosti nepoštovanjem od strane lokalne samouprave, bez osnovnih sredstava i potpuno amortizovane opreme za rad, ogromnih komercijalnih dugovanja, predblokada, neizmirenih zarada, putnih troškova, jubilarnih nagrada, otpremnina i mnogih drugih obaveza – rekao je Boban Ilić, član Saveta Gradskog odbora SNS-a u Leskovcu.

Ilić je istakao značaj podrške udruženjima osoba sa invaliditetom.

-Premala i neredovna sredstva nisu mogla da podmire ni osnovne troškove prostorija u kojima su se te osobe okupljale a kamoli da imaju da realizuju bilo koju programsku podršku i osnaživanje. Njihova socijalna pozicija (isključenost i diskriminacija) bila je jako teška. O lokalnim uslugama u zajednici iz ove oblasti nema ni smisla govoriti. To nije postojalo. Danas socijalna zaštita  uživa sve privilegije i poštovanje koje joj i pripada. Ulaganja od skoro jedne milijarde dinara u sferu socijalne zaštite u poslednjih sedam godina govore dovoljno sama po sebi. Ogromna izdvajanja za otklanjanje svih arhitektonskih i drugih  barijera i podizanje pristupaćnosti svih gradskih sadržaja na najvišem nivou osobama sa različitim vidovima invaliditeta, o čemu svedoče i  brojna priznanja medju kojima i Zaštitnika gradjana jasno govore koliko se radilo i radi i dalje na podizanju kvaliteta zivota svih gradjana i eliminisanju svake vrste diskriminacije. Danas planirana sredstva za socijalnu zastitu iznose gotovo 3,5% od ukupnog budzeta sa tendencijom daljeg povecanja i realizacijom odnosno utroskom istih oko 95% od planiranih sredstava. Danas je grad Leskovac primer kako treba razvijati socijalnu zaštitu a sve zahvaljući prvom čoveku grada koji je od početka razumeo da bez jake socijalne zaštite nema ni jake socijalne sigurnosti, mira a ni stabilnosti grada i njegovih gradjana – istakao je Boban Ilić.

O Međunarodnom danu borbe protiv dečijeg rada govorio je Predrag Momčilović, član Saveta za društvene delatnosti i socijalnu zaštitu Gradskog odbora SNS i direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu.

On je istakao da se GrO Srpske napredne stranke svesrdno zalaže za dobrobit svih kategorija društva, a posebno socijalno ugroženih ljudi.

-U gradu Leskovcu se mnogo polaže računa o bezbednosti građana, posebno o bezbednosti dece. Dokaz za to je, da je odmah nakon preuzimanja odgovornosti, na predlog i inicijativu gradonačelnika grada Leskovca, dr Gorana Cvetanovića, novembra meseca 2013. godine doneta odluka da se formira ,,Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac u okviru ,, osnaživanja sistemskog partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima. Takođe dokaz da je aktuelno rukovodstvo grada na čelu sa dr Goranom Cvetanovićem, posvećen rešavanju problema dečijeg rada govori i činjenica da ustanove i organizacije Komunalna policija i Centar za socijalni rad a u cilju uspostavljanja struktuirane, celovite i kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrebe dece koja ,, žive i rade na ulici“ bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom cveća u kasnim večernjim satima, deluju proaktivno na taj način što više puta u toku godine organizuju zajedničke aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju dečijeg rada – istakao je Predrag Momčilović, član Saveta GrO SNS Leskovac.

Check Also

Uprava carina prodaje 9 automobila, 3 motocikla i prikolicu – detalji o licitaciji

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju …

Оставите одговор