hotel bell

Slike leskovačke slikarke Ane Mikarić stižu i do svemira

Svoje mesto u projektu Istarskog svemirskog programa, našle su i slike leskovačke umetnice Ane Mikarić.

Naime, ova mlada Leskovčanka ostvarila je saradnju sa astronomskim udruženjem iz Pule, te će se tako njene slike naći na putu do svemira i nazad.

Projekat je prvobitno u organizaciji Istarskog svemirskog programa – Prvi hrvatski svemirski program koji uključuje pedesetak članova i saradnika uz učenike osnovnih i srednjih škola, studente i polaznike Industrijsko-obrtničke škole Pula.

“Ja u ovom projektu učestvujem sa 12 slika manjih dimenzija koje ćemo smestiti u letelicu i lansirati. Po povratku organizovaćemo aukcijsku izložbu slika, a moje slike će biti prve koje su letele u svemir – ističe za Dnevnik Juga slikarka Ana Mikarić.

Bespilotne, autonomne letelice HISTRION 108 i 110 u područje bliskog svemira poneće i vratiti slike Aleksandre Mikarić na Zemlju.

“To je prema našim saznanjima prvi put na svetu da će se slike naći u okruženju smrtonosnom za čoveka. Time svemirski program pokazuje svoju širinu i vezu s naizgled nespojivim, nepotrebnim ali zapravo jako vaznim za čoveka. Umetnost time oplemenjuje znanost a posebno jer su predvidjene i izložbe tih slika po okončanju misije. Cela priča jos više dobija na značenju kako su se Srbi i Hrvati ujedinjeni u umetnosti i znanosti i zajedno otisnuli put zvezda – navode iz organizacije Istarskog svemirskog programa.

Check Also

Gimnazijalci obeležili Svetski dan poezije

Svetski dan poezije, 21. mart, učenici Gimnazije “Stevan Jakovljević” i vlasotinački pesnici Svetlana Pešić, Jasmina …

Оставите одговор