Početna / DRUŠTVO / Slike leskovačke slikarke Ane Mikarić stižu i do svemira

Slike leskovačke slikarke Ane Mikarić stižu i do svemira

Svoje mesto u projektu Istarskog svemirskog programa, našle su i slike leskovačke umetnice Ane Mikarić.

Naime, ova mlada Leskovčanka ostvarila je saradnju sa astronomskim udruženjem iz Pule, te će se tako njene slike naći na putu do svemira i nazad.

Projekat je prvobitno u organizaciji Istarskog svemirskog programa – Prvi hrvatski svemirski program koji uključuje pedesetak članova i saradnika uz učenike osnovnih i srednjih škola, studente i polaznike Industrijsko-obrtničke škole Pula.

„Ja u ovom projektu učestvujem sa 12 slika manjih dimenzija koje ćemo smestiti u letelicu i lansirati. Po povratku organizovaćemo aukcijsku izložbu slika, a moje slike će biti prve koje su letele u svemir – ističe za Dnevnik Juga slikarka Ana Mikarić.

Bespilotne, autonomne letelice HISTRION 108 i 110 u područje bliskog svemira poneće i vratiti slike Aleksandre Mikarić na Zemlju.

„To je prema našim saznanjima prvi put na svetu da će se slike naći u okruženju smrtonosnom za čoveka. Time svemirski program pokazuje svoju širinu i vezu s naizgled nespojivim, nepotrebnim ali zapravo jako vaznim za čoveka. Umetnost time oplemenjuje znanost a posebno jer su predvidjene i izložbe tih slika po okončanju misije. Cela priča jos više dobija na značenju kako su se Srbi i Hrvati ujedinjeni u umetnosti i znanosti i zajedno otisnuli put zvezda – navode iz organizacije Istarskog svemirskog programa.

Pogledaj takodje

Preminule 2 osobe, još 416 zaraženih Korona virusom

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su sa Korona virusom u pretodna 24 časa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *