SLEDEĆA DESTINACIJA BALKAN: AGROTURIZAM U UZLETU – Završna konferencija Erasmus projekta u Leskovcu

Završna konferencija ERASMUS projekta čiji je nosilac Akademija strukovnih škola Južna Srbija pod nazivom SLEDEĆA DESTINACIJA BALKAN: AGROTURIZAM U UZLETU održava se danas u nekada Visokoj poslovnoj školi, danas Ogranku Akademije u Leskovcu.

Uvodnu reč na konferenciji dao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović i naglasio da je grad načinio prvi strateški korak u kreiranju turističke ponude na lokalnom nivou i dodao da je pored lokalnih strateških dokumenata, grad Leskovac u saradnji sa Ogrankom Srpske akademije nauka i umetnosti i Ekonomskog fakulteta u Nišu realizovao projekat pod nazivom „Uloga i uticaj turizma na lokalni ekonomski razvoj: analiza potencijala grada Leskovca i Jablaničkog okruga“.

„Završen je i program razvoja turizma kojim se definišu budući pravci ekonomskog i turističkog razvoja grada kroz konkretne aktivnosti, predloge i smernice. „Strategija razvoja turizma sa Akcionim planom 2020-2025“ koja je zasnovana na konceptu održivog razvoja dovodi do unapređenja turističke destinacije Leskovac i daje realni okvir strateškog i planskog turizma sa ostvarivim ciljevima. Osnaživanjem ruralne populacije doprinosimo jačanju lokalne ekonomije, povećanju koristi za lokalno stanovništvo i očuvanju prirodnih i kulturnih vrednosti. Stoga želim da naglasim da će grad podržati svaki korak u njenom razvoju i pretvaranju resursa i potencijala u proizvode, usluge i aktivnosti namenjene turistima, ali i svim građanima grada Leskovca“ – zaključio je gradonačelnik i iskoristio današnju konferenciju da uputi čestitku novoizabranom predsedniku ogranka SANU u Nišu prof. dr Miloradu Mitkoviću, kao i potpredsedniku profesoru Jovanu Hadži Đokiću koji potiču iz našeg kraja.

V.d. predsednika Akademije prof. dr Zvonko Zlatanović je takođe govorio u sklopu uvodne reči i kazao:

„Godina iza nas bila je teška svima. Želeli smo da je iskoristimo, da to ne bude potrošeno vreme uzalud. Pre svega da održimo proces nastave, što smo uspeli, ali smo ujedno iskoristili da pripremimo aplikaciju za ERASMUS povelju, koja zapravo znači sedmogodišnju evropsku akreditaciju koja nam omogućava da učestvujemo u ERASMUS programu, kao što je i ovaj današnji projekat upravo vezan za ERASMUS. Ono što je važno je da je povelja nama omogućila pristup projektima u ukupnoj vrednosti od 26 milijardi evra koliko je odredila Evropska unija za sledeći budžetski period, što je vrlo značajno. Važno je i da smo u prethodnoj godini uspeli da dobijemo projekat mobilnosti i čim se ova situacija završi mi ćemo naše studente i profesore poslati na mobilnost.“

Teme konferencije SLEDEĆA DESTINACIJA BALKAN: AGROTURIZAM U UZLETU su: Jačanje saradnje između obrazovanja i društva kroz Erasmus+ program, Doprinos projekta razvoju agroturizma na Zapadnom Balkanu i saradnja sa privredom, Agroturizam sutra: kriza kao šansa za razvoj regionalnog ruralnog turizma na Zapadnom Balkanu, Agroturizam sutra: kriza kao šansa za razvoj regionalnog ruralnog turizma na Zapadnom Balkanu, Dobre prakse u korišćenju evropskih fondova za razvoj agroturizma u zemljama EU.

Check Also

NAPRED, ORLOVI! Srbija može protiv Slovenije – podrži je i ti PATRIOTSKIM TIKETOM!

Srbija je favorit protiv Slovenije – iskoristi najveće kvote! Očekivano ili ne, fudbaleri Srbije poraženi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *