Početna / DRUŠTVO / Slažu se kockice za nastavak radova na solarnoj elektrani u Leskovcu

Slažu se kockice za nastavak radova na solarnoj elektrani u Leskovcu

U Velikoj Biljanici 2011. godine počela je prva faza izgradnje jedinstvene na tlu Srbije solarne elektrane koja nažalost „svetlost dana“ nije ugledala do današnjeg dana.

Elektrana sa 60 panela, 4.166 fotonaponskih ćelija, jačine 950 kilovata ,u punom kapacitetu, gradskom budzetu bi obezbeđivala priliv od 100.000 evra godišnje. Prva faza je završena i na radove i opremanje potrošena trećina sredstava, a onda je došlo do spora izmedju izvodjača radova i investitora.  

„Trebalo je da se gradi druga faza, kapaciteta 500 kW, ali je gradnja zaustavljena, jer je konstatovano u izveštajima nadzornih organa da su na postoljima za solarne panele, uočeni odredjeni nedostaci, koji bi uzrokovali nepravilno postavljanje panela na konstrukcijama. Od izvodjača radova su zatražene ispravke i to je postalo kamen spoticanja, koji je doveo do obustavljanja gradnje, ističe Dragan Stojiljković, predsednik Saveta za razvoj grada. 

On dodaje da je potrebno napraviti procenu stanja u narednom periodu radi dobijanja jasne slike.

“  Moramo da konstatujemo u kakvom je stanju objekat, šta je trebalo, a nije uradjeno, ko kome duguje i koliko. Želimo da u najkraćem roku stavimo u funkciju prvu fazu elektrane, koja je već završena i za to su iz gradskog budžeta u ovoj godini opredeljena 24 miliona dinara. Tu postoji niz tehničkih problema, ali će o njima detaljnije govoriti komisija, kad sačini iuzveštaj. Pitanje je da li je moguće koristiti tada nabavljene panele, da li je isplativo ili ne, treba li reprojektovati sve ili samo delove objekta – istakao je Stojiljković.

Dok se celokupna procena ne završi i ne poslože sve kockice koje su neophodne za nastavak realizacije ovog projekta u Velikioj Biljnici ostaje obrasla livada i prostor na kome će, bar takve su namere Lokalne samouprave u bliskoj budućnosti biti zavešena izgradnja solarne elektrane u Leskovcu.

Pogledaj takodje

Prva nagrada za „Najbolju komšijsku priču“ ide u Lebane

Nagradni konkurs „Ko kuva najbolje komšijske priče“ koji je Grand kafa organizovala povodom Dana komšija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *