Slavica Djukić Dejanović obišla izložbu rukotvorina Foruma žena SPS

Potpredsenica Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić Dejanović, danas je, na poziv Foruma žena SPS, posetila Leskovac, obišla izložbu rukotvorina u Gradskom parku i razgovarala sa ženama preduzetnicama na temu svakodnevnih poteškoća sa kojima se susreću u poslovanju.

– Odazvala sam se pozivu svojih prijateljica sa juga Srbije, koje su odlučile da pokrenu sopstveni biznis i pokažu da u teškim vremenima žena može da bude stub porodice. Imala sam fantastičnu priliku da se družim sa preduzetnicama, ali ono što je tužno jeste činjenica da one nisu podržane ni od koga. Mislimo da ćemo morati nakon 25. aprila da se pozabavimo vrednim ženam i stumulišemo upravo žensko preduzetništvo.

Sredstava i investicija nikada nije dovoljno, međutim, distribucija para često nepravedno zaobilazi upravo žene. Zaboravljamo koliko su one kreativne i koliko mogu sa par ideja i vrednim rukama, da doprinesu popravljanju porodičnog budžeta ili čak obezbede kompletnu egzistenciju za svoju porodicu, istakla je Đukić-Dejanović.

– Došla sam da se dogovorimo na koji način ćemo za žensko preduzetništvo obezbediti više para. Probala sam hranu, a Leskovac je poznat po svojim specijalitetima, naučila sam kako da pripremam kolače i torte, ali i sama dala par kulinarskih instrukcija, jer je i Šumadija, odakle ja potičem poznata po dobroj kuhinji. Ono što je, ipak najvažnije, jeste da se radi o vrednim ženama i naš najveći kapital je žena, koja, nažalost, nije dobro iskorišćena ni u biznisu, ni u politici, zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

Nismo preterano zahtevne, ali nam je najčešće potrebna početna finansijska injekcija da kupimo repromaterijal i opremu, a pomoć lokalne samouprave bi se sastojala i u obezbeđivanju adekvatnog prostora u kome bismo se sastajale, radile i razmenjivale iskustva, kaže Vesna Đokić iz Udruženja ”Jablaničke niti”.

Žene preduzetnice su se složile i da bi podrška ženama na selu bila izuzetno podsticajna, jer bi se mnoge od njih odlučile za ozbiljniju preradu hrane koju same proizvode, pošto je to, bez sigurnog plasmana jalov posao.

S. Stojiljković

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *