Aktivna Srbija. Netačne tvrdnje demokrata o konkursu u oblasti socijalne zaštite

Informacije iznete na nedavnoj konferenciji Demokratske stranke, koje se tiču diskriminatorskog odnosa Komisije za dodelu sredstava projektima u oblasti socijalne politike i moje samovolje pri odlučivanju, apsolutno su neistinite.

– Pored članova komisije, odluku donosi i Gradsko veće, rekla je na današnjoj press konferenciji potpredsednica Glavnog odbora Aktivne Srbije i načelnica Uprave za društvene delatnosti, Suzana Stanković Ilić.

– Sve odluke donete su su skladu sa pravilima, merilima i kriterijumima za dodelu sredstava i među članovima je prilikom donođenja vladao konsenzus. Nijednu odluku nisam donela sama, već je u tu odluku bilo uključeno 18 ljudi. Pomenuto udruženje tražilo je 55o, a dobilo 4oo hiljada dinara, što je 70 osto traženih sredstava. Drugi aplikanti jesu dobili po 55o hiljada, ali su tražili mnogo više i malo ko je, poput Udruženja osoba sa multiplesklerozom dobio tražena sredstva u tom procentu, rekla je Stanković Ilić, dodajući kako je, na nedavnoj radionici u Nišu, grad Leskovac istaknut kao primer dobre prakse u sprovođenju konkursa pro projektima.

Bilo koji građanin, ili udruženje, posebno udruženja osoba sa invaliditetom, ne smeju se koristiti kao zamena za bezidejnost, a to Demokratska stranka, u poslednje vreme često čini, istakao je Miloš Ilić, predsednik Gradskog odbora Aktivne Srbije, koji je potom govorio o obavezama lokalne samouprave prema privatnim privrednim subjektima, ali i njihovim obavezama prema gradu.

– Mnogi privatni preduzetnici, za razliku od lokalne samouprave često ne poštuje svoje obaveze, pa sam uvidom u spisak dužnika Javnog preduzeća ”Dom”, utvrdio da jedan broj zakupaca prostora uopšte ne plača, ili neredovno plača naknade po osnovu zakupa. To se posebno odnosi na specijalnu bolnicu SPEBO, koja se bavi fisokoprofitabilnom delatnoću, a ”Domu” duguje 5 miliona 413 hiljada dinara i to za period od 2o11. do 2o16. godine. Osnovnim ugovorom, kojim je grad na 99 godina ustupio zgradu na Hisaru, Specilanoj bolnici SPEBO, ista je do 2o11. bila oslobođena plaćanja zakupa, na osnovu određenog broja besplatnih tretmana bračnim parovima iz Leskovca, koje odabere specijalno formirana komisija.

Ilić je naglasio da nema ovlašćenja da govori o tome hoće li i na koji način lokalna samouprava i rukovodstvo SPEBA uz dogovor rešiti problem, ali je dodao i da će, ukoliko se to ne desi čitava stvar završiti na sudu.

S. Stojiljković

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *