ŠKOLE SPREMNE: Gradonačelnik Cvetanović održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je redovni sastanak sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Leskovca.

Sastanak se već nekoliko godina organizuje na dan početka nove školske godine, kao i na početku drugog polugodišta.

Na početku obraćanja, gradonačelnik je naglasio da pandemija virusa korona nameće brojne izazove obrazovnom sistemu i čitavom društvu, ali da nadležni udruženim snagama daju sve od sebe da na njih pravovremeno odgovore. On je kazao da su ulaganja u oblast u obrazovanja radi unapređenja uslova školovanja i dalje prioritetna i da se od projekata koji direktno podržavaju mlade neće odustajati.

LOKALNA SAMOUPRAVA FINANSIRA UDŽBENIKE ZA ĐAKE PRVAKE

-Učenici prvog razreda, njih 1132, i njihovi roditelji sigurno najviše strepe danas. Lokalna samouprava će i ove godine finansirati udžbenike za đake prvake. U budžetu Grada je za te namene isplanirana suma od 6 miliona dinara, a isplaćena suma zavisi od broja koji se prijavi za ovu značajnu pomoć.

NAGRADE ZA DAN GRADA I SVETOG SAVU I EKSKURZIJA ZA VUKOVCE

-Ne odustajemo od dobrih projekata, pa ćemo i ove godine po šesti put o trošku Grada na nagradno putovanje poslati sve maturante koji su srednju školu završili sa Vukovom diplomom. Za ovaj projekat je do sada iz budžeta izdvojeno oko 12 miliona dinara. I ove godine nastavljamo sa nagrađivanjem najboljih na Dan grada i Dan Svetog Save jer ta sredstva predstavljaju najbolje uložen novac. Kako bismo motivisali mlade i pokazali da se njihovi uspesi cene, do sada smo nagradili 3000 najuspešnijih učenika, studenata, sportista, umetnika, sa oko 80 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Leskovca.

Cvetanović je predstavio i tri nove članice Gradkog veća koje je predstavio kao dobre đake i istakao da su dr Aleksandra Milovanović, Aleksandra Đorđević i Maja Valčić, višestruke dobitnice ove nagrade, koje su tokom svih nivoa školovanja ostvarivale izvanredne rezultate.

Gradonačelnik Leskovca je podsetio da je u obnovu školskih objekata uloženo 250 miliona dinara, za uređenje i izgradnju sportskih dvorana dodatnih 162 miliona dinara, a da je u poboljšanje uslova školovanja saniranjem krovova, sanitarnih čvorova, grejanja, dvorišta, ograda do sada je uloženo preko 82 miliona dinara.

Sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola povodom početka školske godine

Publicerat av Dnevnik Juga Tisdag 1 september 2020

Gradonačelnik je gvoorio i na dugovanja za grejanje i električnu energiju škola koja se po reprogramima i dalje izmiruju i istakao da to ne sprečava grad da ulaže u obrazovanje i redovno izmiruje obaveze poput stalnih troškova, isplate jubilarnih nagrada i troškova prevoza za zaposlene.

-Kao i za vreme izolacije, nastavno osoblje će podneti veliko opterećenje u novonastalim okolnostia. Grad Leskovac se ponosi prosvetnim radnicima i podržava njihov rad zato smo od početka 2020. po osnovu jubilarnih nagrada i toškova prevoza isplatili 34,9 miliona dinara – dodao je Cvetanović.

Gradonačelnik je Nabrajajući buduće projekte, čije se realizacija planira u 2020. i 2021. godini, gradonačelnik je najavio poboljšanje energetske efnajavio realizaciju pojekata tokom ove i sledeće godine: izgradnju dnevnog boravka u ŠOSO „11. oktobar“, poboljšanje energetske efikasnosti objekata osnovnih škola „Vožd Karađorđe“ i „Aca Sinadinović“ i početak izrade projekta za energetsku sanaciju objekta Tekstile škole.

-Rekonstrukciju Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu smo planirali da započnemo ove godine ali je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja će finansirati ove radove vredne skoro 190 miliona dinara pomerila realizaciju za 2021. godinu. Do kraja tekuće godine planira se raspisivanje postupka javne nabavke za postavljanje ograde oko osnovne škole Radoje Domanović u Bratmilovcu. Projektovana vrednost investicije je oko 5,8 miliona dinara. Planira se izgradnja sportskog terena u Medicinskoj školi vrednosti oko četiri miliona dinara. Plan je da projekat bude finansiran putem Ministarstva sporta i omladine ukoliko Ministarstvo odobri sredstva. U 2021. planira se i postavljanje ograde oko škole u Gornjoj Jajini vrednosti 1,4 miliona dinara. Što se tiče poboljšanja uslova grejanja u školama planiramo da u 2020. započnemo radove u osnovnim školama u Grdelici i u Brestovcu ukupne vrednosti oko 9 miliona dinara. U 2021. te radove planiramo da započnemo u školama u Vinarcu i Bratmilovcu u vrednosti od 10,3 miliona dinara“ – rekao je gradonačelnik zaključivši da Leskovac neće zapostaviti nijednu školu, ni u seoskom području, ni samom centralnom gradskom jezgru – naglasio je dr Goran Cvetanović.

U drugom delu sastanka direktori škola su govorili o onome što je urađeno u prethodnom periodu i izneli pojedine probleme sa kojima se susreću, za koje su odmah utvrđeni rokvoi za njihovo hitno rešavanje.

Check Also

Uhapšen kada je na ulici prodao marihuanu, policija kod osumnjičenog i zakopano u zemlji pronašla 140 grama marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, uhapsili su M. L. (2000) iz okoline Vlasotinca, zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *