Sindikat prosvete traži odlaganje početka školske godine

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražio je od prosvetnih vlasti odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, saopštila je danas Unija.

Kao razlog za odlaganje početka školske godine Unija je navela pet razloga, a prvi je to što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

Kao drugi razlog Unija navodi da nije pronađen način da se zaštite kolege iz zdravstveno rizičnih grupa, treći je što škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, četvrti su nejasne procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a peti je što nema dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je na sednici u subotu ocenio da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto od tih pitanja reši.

“U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer je u haotičnoj situaciji koju diktira kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent”, ocenila je Unija.

Izvor: zelenaucionica.com

Check Also

GRDELIČKA REGATA: Tradicionalni spust niz Južnu Moravu

Danas je održana tradicionalna Grdelička regata, dobro poznata manifestacija koja donosi spust čamcima i improvizovanim …

2 comments

  1. Nije lako uciteljima,kad mi dobijamo svaki dan druge informacije, kakve li tek oni dobijaju. Strasno, da im ne obezbede maske i dezinfekciona sredstva. Treba da im ugrade fotokataliticke preciscivace vazduha da udisu cist vazduh i oni i ucenici, a ne da ih zatvoris u ucionicu svi sa maskama u ustajalom vazduhu. Za ove pare koje dobijaju, mi imamo predivne prosvetne radnike koji uopste ne kmece! Nisam prosvetni radnik, niti imam nekog takvog u familiji, samo kad sam cula kolike su im plate zgrozila sam se i shvatila da su oni super kakvi bi mogli biti sa onakvim platama!

    • Evo predloga zašto se ne bi roditelji zajedno sa školom udružili i kupili prečiščivač vazduha, veća je isplativost nego da roditelji kupuju maske svaki dan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *