hotel bell

Šetnja do repetitora na Hisaru, povodom Svetskog dana šuma

Svetski dan šuma obeležava se 21. marta. Tim povodom je Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca organizovalo šetnju do repetitora na Hisaru sa učenicima škola OŠ „Vožd Karađorđeʺ, OŠ „Trajko Stamenkovićʺ, OŠ „Petar Tasićʺ, Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukarʺ, i predstavnicima JP „Srbijašumeʺ, JP „Urbanizam i izgradnja” Leskovac, i tom prilikom su ukazali na važnost očuvanja šuma, životne sredine i sadnje.

Akademija strukovnih studija „Južna Srbija” – Odsek za tehnološo-umetničke studije priključila se akciji projektom „Štedimo energiju i čuvajmo planetu” koji je finansiran sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine u 2022. godini, a koji promoviše važne ekološke datume, ukljućujući današnji Dan šuma, podelom promotivnog materija i majica.

”Šuma i zdravlje”, tema je ovogodišnjeg Svetskog dana šuma, koji se obeležava od 2012. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 21. mart za Međunarodni dan šuma u cilju jačanja svesti zajednice o njihovom značaju, očuvanju i održivom upravljanju.

Ovi ekosistemi, koji prekrivaju trećinu kopna naše planete, imaju ulogu u prečišćavanju vode i vazduha, deponuju ugljenik u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđuju ekosistemske usluge koje podržavaju i unapređuju ljudski život. Pored toga, sadrže raznovrsna staništa u kojima živi više od 80% biljnih i životinjskih vrsta, a predstavljaju i izvor hrane, lekova i goriva za lokalno stanovništvo.

Check Also

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Saobraćajne nezgode su čest i neizbežan deo svakodnevnog života. U takvim situacijama, šteta nastala povredama …

Оставите одговор