Početna / KULTURA / Šest miliona dinara za projekat LKC-a „Čaršijske priče“
Dionis Restoran

Šest miliona dinara za projekat LKC-a „Čaršijske priče“

“Čaršijske priče“ su projekat Leskovačkog kulturnog centra koji je na konkursu “Gradovi u fokusu“, Ministarstva kulture i informisanja ,dobio 6 miliona dinara. Za taj novac, čuvena “Vlajčićeva palata“ u centru grada dobiće nove portale na ulazu, spoljnu stolariju i led osvetljenje, a predvidjena je i rekonstrukcija centralnog hola u prizemlju.

Ulaz u Leskovački kulturni centar zahteva novi izgled, Hol u prizemlju takodje, jer su portali i eksterijer ove, od države zaštićene “lepotice“ u centru grada, stari više od tri decenije.

– Moram da priznam da sam, od momenta dolaska na čelo Ustanove, zajedno sa kolegama, tražila način da obezbedim sredstva kako bi ova zgrada dobila novi ulaz. Prema ideji, postojeće portale zameniće novi od orahovine, a Veliki hol, neće više biti samo hodnik, već će biti rekonstruisan, opremljen led ekranima i drugom unutrašnjom dekoracijom. Našli smo način i da izdvojimo ulaz u bioskopsku salu, a biće zamenjena i spoljna stolarija. Moram da se zahvalim Vladimiru Guglu, našem sugradjaninu, koji je mladost proveo u Leskovcu i u Kulturnom centru. On nam je besplatno uradio projekat, istakla je direktorka Sanja Conić.

Direktorka je, na današnjoj press konferenciji naglasila da mnogi sugradjani Leskovački kulturni centar vide kao važnu instituciju, čemu u prilog govore i njihova spremnost da pomognu u rekonstrukciji objekta najznačajnije kulturne ustanove u gradu.

Kultura je, do pre par godina, bila na marginama i to je urgentno trebalo menjati. Smatram da smo, kontinuiranim ulaganjem uspeli u nameri da bar delimično takvu situaciju popravimo, rekao je prvi čovek grada, Goran Cvetanović:

–  Gotovo da nema dana da se u Leskovcu ne organizuje bar jedno kulturno dešavanje, a što je još značajnije, ona su, ne samo žanrovski različita, nego su i tematski prilagodjena svim uzrastima, ukusima i senzibilitetima naših sugradjana. Dokaz da je kultura ostala naš prioritet jesu i brojne investicije u infrastrukturu i opremu. Rekonstruisali smo zgradu Narodnog pozorišta, pomogli formiranje nove stalne postavke u Narodnom muzeju, obezbedili sredstva za digitalizaciju bioskopa, finansirali rekonstrukciju domova kulture u Vučju, Grdelici, Pečenjevcu, Brestovcu i Doma kulture Roma i ulagali u Istorijski arhiv i Biblioteku. Ne treba da zaboravimo i multimedijalni projekat “Zlatno doba Leskovca“.

Lokalna samouprava će nastaviti da podržava kulturu u 2o18. godini, a za tu oblast je planirano oko 3oo miliona dinara. Projekti u oblasti kulture, na aktuelnom konkursu, finansiraće se sa devet miliona dinara, a pristiglo je više od 7o prijava.

–  Komisija za izbor projekata, radi gotovo neprekidno već sedam dana, jer od pristiglih projekata treba izabrati najbolje, a finansijski zahtevi premašuju 4o miliona, što je tri puta više od plana. Medju aplikantima su i oni, po kojima je ovaj grad prepoznatljiv i van granica Srbije, poput “Zvezdica“, “Amorosa“, “Libera“.  S druge strane, imate  udruženja i organizacije, koje su aplicirale sa po 1o projekata, kao što je to slučaj sa jednim odbornikom Demokratske stranke. Konkurisao je sa 1o projekata, ukupne vrednosti 4,5 miliona dinara, što je polovina raspoložive sume, istakao je Cvetanović, pozivajući novinare da i sami, kad komisija donese odluku, procene kvalitet odobrenih, odnosno projekata koji nisu dobili finansijsku podršku.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčanima predstavljen novi broj Leskovačkog glasnika

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra danas je podeljen novi broj Leskovačkog glasnika. Tim povodom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *