hotel bell

Serijal “Vekovnici” scenariste Marka Stojanovića predstavljeni u Holandiji i Bugarskoj

Serijal “Vekovnici“ scenariste Marka Stojanovića predstavljen je u Holandiji i Bugarskoj.

Ono zbog čega “Vekovnike” nazivaju balkanskim strip serijalom, sem činjenice da je na njemu od Jedrena pa do Triglava radilo preko 200 crtača, jeste to što su se strip albumi ”Vekovnika” pojavili i na najvećem delu Balkana.

Serijal “Vekovnici” je do sada objavljen u Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, kao i u Velikoj Britaniji i Češkoj. Od skora tom spisku mogu se dodati Bugarska i Holandija. Nakon što je najpoznatiji bugarski strip časopis “Duga” u svom prvom broju nakon obnove objavio čak dva kraća stripa iz serijala i uz to stavio “Vekovnike” na svoju naslovnu stranu, u Bugarskoj je izdavač “Dija art” objavio prvi album “Rekvijem”. Isti album je objavio nedugo zatim I holandski izdavač “Ribut komiks”, a oba izdavača su izrazila želju da nastave sa objavljivanjem serijala i u budućnosti. Lepe vesti o uspehu u inostranstvu poklopile su se sa objavljivanjem trećeg integrala “Vekovnika” u Srbiji pod nazivom “Duhovi i čudovišta”, čije objavljivanje je pomogao Grad Leskovac. Ovaj integral će biti prezentovan na izložbi “15 godina Vekovnika” koja je prošle godine bila, prema incijalnom planu izložena u Nišu, Raškoj i Beogradu, da bi ove godine dobila pozive za izlaganje u Beogradu, Zaječaru i Čačku. Dok je izložba u Beogradu održana februara, izložba u Zaječaru će uslediti početkom juna a u Čačku početkom jula. Kao kruna ovih dešavanja usledio je i dogovor da se izložba “15 godina Vekovnika” postavi na 6. Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u Brašovu u Rumuniji, pa će tako ova izložba uskoro imati i međunarodni karakter.

Na pitanje o značaju internacionalnog uspeha “Vekovnika” scenarita Marko Stojanović kaže:

“Za razliku od književnosti, gde je prekogranična kulturna razmena na Balkanu relativno česta, u devetoj umetnosti na Balkanu su “Vekovnici” onaj izuzetak koji potvrđuje pravilo. Rimejk prvog albuma, “Rekvijema” urađen sa mojim učenikom iz Leskovačke škole stripa koji i sam radi za francuski “Solej” već godina, Markom Nikolićem, uz učešće Dejana Nenadova i Aljoše Tomića, u prethodnih par godina objavljen je u Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj seriijal redovno izlazi u jedinom redovnom tamošnjem strip časopisu časopisu, “Strip reviji Večernjeg lista”, pa je tako već objavljen i peti album po redu, “Duhovi u boci”. Ovih dana u žiži su i bugarsko izdanje izdavača “Dija art” i holandsko izdanje izdavača “Ribut komiksa”. Holandsko izdanje je posebno značajno jer je njime napravljen albumski iskorak u Zapadnu Evropu, tojest van područja Balkana. Sve se to dešava paralelno za objavljivanjem trećeg integrala “Vekovnika”, “Duhovi i čudovišta” u kome su sadržani stripovi Borivoja Grbića, Vladimira Aleksića, Marka Nikolića, Dalibora Talajića, Nikole Matkovića, Nebojše Pejića, Gorana Sudžuke, Ozrena Miždala i drugih autora iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Trebalo bi dodati da je književni časopis “Polja” iz Novog Sada nedavno objavio temat u kome strip teoretičar iz svake od zemalja gde su “Vekovnici” objavljeni piše iz svoje perspektive o njima, da je negotinski književni časopis “Buktinja” u dvobroju 78-79 publikovao strip iz ovog serijala dok je leskovački književni časopis “Naše stvaranje” na svojoj naslovnoj strani poneo ilustraciju iz “Vekovnika”. Uz izložbu koja potpuno neplanirano živi novi život ove godine uz najavu da će biti izložena u inostranstvu, srećan sam što “Vekovnici” svakodnevno pokazuju ne znaju za granice – kako one među državama, tako i one među umetnostima.”

Check Also

Zaprašivanje komaraca odloženo zbog lošeg vremena

Najavljen početak borbe protiv komaraca odložen je zbog nepovoljnih vremenskih uslova za ovakvu vrstu posla. …

Оставите одговор