Početna / DRUŠTVO / Selo Drvodelj uskoro postaje turistička zona
hotel bell

Selo Drvodelj uskoro postaje turistička zona

U jednom delu Drvodelje, sela na obodu teriritorije, Opština Lebane planira da izgradi turističku zonu, sa bungalovima i drugim turističkim objekima, avantura parkom, sportskim terenom i biciklističkom stazom.

Pošto je imala dovoljno vremena da pogleda Plan detaljne regulacije buduće turističke zone, lebanskoj javnosti danas je data prilika i da primedbe, sugestije, kritike ili predloge, obrazloži opštinskoj Komisiji za planove.

Prema ponuđenoj dokumentaciji, cilj lokalne samouprave je da izgradnjom turističke zone u naselju Drvodelja, prostor površine 27,13 hektara, koji trenutno predstavlja uglavnom poljoprivredno i šumsko područje, stavi u funkciju razvoja turizma, što će uticati na ekonomski razvoj čitavog  područja. Kako je navedeno, na predmetnoj lokaciji postoji samo jedan nekategorisani put , nema vode, kanalizacije, niti elektro-infrastrukture, objavljuje portal ‘’E-kapija’’.

Planom detaljne regulacije turističke zone Drvodelja, koji je izradilo Preduzeće ‘’Arhiplan’’ iz Aranđelovca, područje je  podeljeno na tri urbanističke zone.

U prvoj, koja podrazumeva gradnju smeštajnih i drugih uslužnih kapaciteta,  na površini od 11,47 hektara, planirani su:  restoran i recepcija turističkog kompleksa, centralni punkt sa manjim kafeom i radnjama za prodaju suvenira i lokalnih proizvoda, zatim, više grupacija bungalova , kamp naselje i glamping – kampovanje za korisnike sa dubljim džepom,  nov turistički koncept, koji još nije zaživeo u Srbiji.

U zoni dva, predviđena je izgradnja avantura parka na površini od 8,83 hektara, zabavnih i sportskih poligona sa celinama za različite grupe korisnika i sa sadržajima za rekreaciju i zabavu za sve generacije.

Najzad, u trećoj zoni, planom detaljne regulacije, predviđeni su tereni za sport i rekreaciju, uz maksimalno korišćenje prirodnih materijala.

Kada je reč o infrastrukturi, plan predviđa i izgradnju vodovodne, kanalizacione i elektroenergetske infrastrukture, ulica, parkinga i biciklističkih staza, a čitav turistički kompleks ima biće sličan sadržajima iz turističke ponude Slovenije i Austrije.

Sredstva za izgradnju turističke zone Drvodelja, biće predvidjena budžetom za 2020. godinu, potvrdjeno je e-kapiji u opštini Lebane.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *