Početna / DOGAĐAJI / SEĆANJE NA 71 HEROJA: Otkriven spomenik poginulim borcima ratova od 1991. do 1999. godine (FOTO/VIDEO)
hotel bell

SEĆANJE NA 71 HEROJA: Otkriven spomenik poginulim borcima ratova od 1991. do 1999. godine (FOTO/VIDEO)

Na platou preko puta Tehnološkog fakulteta, u glavnoj gradskoj ulici, danas je otkriven spomenik borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Spomenik „Prekinuta nit života“ otkrili su predstavnici Udruženja boraca rata devedesetih godina.

Opelo poginulim pripadnicima vojske i policije stradalim u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu služili su sveštenici leskovačke crkve.

Otkrivanje spomenika palim borcima ratova devedesetih godina

Publicerat av Dnevnik Juga Fredag 10 januari 2020

Porodice poginulih, gradonačelenik Goran Cvetanović, predsednik Skupštine Aleksandar Đurović, predstavnici vojske i policije, udruženja boraca i prijatelji položili su simbolično po jednu ružu u znak sećanja i večnog poštovanja za 71 vojnika i policajca koji su na oltar otadžbine postavili ono najvrednije što imaju – svoje živote.

Otkriven spomenik palim borcima

Publicerat av Dnevnik Juga Fredag 10 januari 2020

Prisutnim građanima obratili su se gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, sveštenik Marko Adamović, i u ime boraca i porodica poginulih Slobodan Milenković.

Posle himne Bože pravde, i kazivanja stihova Alekse Šantića i Oskara Daviča u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Leskovac, priustnima se obratio protojerej Marko Adamović.

– Mi smo danas svedoci toga da naše stradale sa ovoga našega kraja ne zaboravljamo već da se molimo bogu za njih posle 20 godina, misleći na one koji su postradali u ratu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu, molimo se za njih a znamo da oni nas odozgo sa neba gledaju. Naši su ponos i dika jer su život svoj dali za našu slobodu, za svoju zemlju, za svoju veru. Zato smo mi ponosni danas, hrabro stojimo pred ovim spomenikom i gledamo imenima svakog ponaosob. Veliku su žrtvu dali, životnu žrtvu i time kupili carstvo nebesko. Neka im je večna slava i bog neka im dušu prosti – kazao je protojerej Marko Adamović.

U ime boraca i porodica stradalih obratio se otac jednog poginulih boraca.

Nije mrtav borac koji je umro, mrtav je onaj koji je zaboravljen. Mi ovom prilikom kažemo nismo ih zaboravili. Nek im je večna slava i hvala!“, kazao je Stanković zahvalivši se gradonačelniku Cvetanoviću na velikoj podršci pruženoj za realizaciju ove inicijative – poručio je ponosno skrivajući suze Slobodan Stanković.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović podsetio je rekao da spomenik nazvan „Prekinuta nit života“ simbolizuje stradanje onih kojih će se svet uvek sećati i naglasio da su oni za mir, za odbranu suvereniteta i integriteta naše zemlje dali najvrednije što imaju, svoje živote.

-Stati ovde pred ovaj spomenik i pred svima vama, pred istorijom i Srbijom za koju su se naši sunarodnici borili, to je više od časti. To je obaveza da prema njima uvek osećamo dug, nenaplativ i večan. Pokloniti se ovde, nakon 20 godina, kao njihov saborac tada, i danas kao gradonačelnik, je najveća moguća čast. Nećemo govoriti o brojevima, jer i jedan izgubljeni ljudski život je mnogo, a izgubili smo ih previše. Danas mi njima odajemo počast, kamenom kao medijumom, spomenikom kao saučesnikom prošlog vremena i podsetnikom da ne odustanemo od najvažnije borbe za dostojanstvo i jedinstvo svog naroda – naglasio je Goran Cvetanović.

Na spomeniku je zapisano: „Stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990 – 1999, SLAVA I SPOMEN“ – Građani Leskovca.

Pogledaj takodje

Premošćavanje digitalnog jaza: Lap topovi i tableti osnovnim školama u 30 lokalnih samouprava

Osnovnim školama u 30 lokalnih samouprava, u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *