Početna / Opštine / Bujanovac / SAVETI ZA VOZAČE: Počeo špic turističke sezone, evo kako da izbegnete gužve na graničnom prelazima
Reklama

SAVETI ZA VOZAČE: Počeo špic turističke sezone, evo kako da izbegnete gužve na graničnom prelazima

Јedan od udarnih vikenda u špicu letnje sezone je već za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih.

Dok tranzitni putnici, koji samo prolaze kroz našu zemlju do krajnjeg odredišta, većinom ne žele da menjaju uobičajne rute, domaći vozači mogu da se odluče za korišćenje manje opterećenih graničnih prelaza gde ponekad nema nijednog vozila na granici.One putnike koji samo prolaze kroz Srbiju navigacija usmerava na auto-put i nafrekventnije granične prelaze, ali to nije slučaj sa našim građanima koji dobro poznaju lokalne putne pravce.

Јedna od omiljenih destinacija naših građana, kada je odlazak na letovanje u pitanju, je svakako Grčka, a najveći broj turista ka toj zemlji ide preko graničnog prelaza Preševo na granici sa Severnom Makedonijom. Na tom prelazu trenutno su u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja.

Radovi, zahvaljujući dobroj organizaciji rada graničnih službi, ne utiču na promet putnika koji se nesmetano odvija, pa se i na izlazu i na ulazu čeka svega oko 15-ak minuta.

Dobro je poznato da pored prelaza Preševo, na ovom putnom pravcu, putnici mogu da se odluče i za manje prometan prelaz Prohor Pčinjski. Da biste do njega stigli potrebno je da se isključite se sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na 10. kilometru u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km.

Najfrekventniji prelaz prema Crnoj Gori je prelaz Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, preko 10.000 automobila, kao i više od 300 autobusa. Slična situacija se očekuje i tokom narednih vikenda. Prema rečima carinskih službenika angažovanih na ovom prelazu, stvaranje gužvi je vrlo nepredvidivo, jer se one dešavaju u talasima. Primetno je, međutim, da su češće tokom vikenda i noću.

Napominjemo da se građevinski radovi na rekontrukciji tog prelaza nesmetano odvijaju bez obzira na turističku sezonu i ne uzrokuju dodatna zadržavanja. Umesto preko prelaza Gostun, do crnogorskog primorja možete doći i preko prelaza Јabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa.

Ako putujete ka Bugarskoj, na Crno more ili preko te susedne zemlje u Tursku, najverovatnije ćete koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamene. Naime, iako u ovom kraju postoji još jedan prelaz koji je od Gradine udaljen par desetina kolometara, zbog nepristupačnosti terena i lokalnog puta koji nije u najboljem stanju, teško da se može uštedeti na vremenu.

Granični prelaz Gradina je jedan od najvećih u našoj zemlji, sa kapacitetom koji podrazumeva 6 traka na ulazu i 9 na izlazu iz zemlje. Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine. Tada je najprometniji vikend zabeležen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko prelaza Gradina prešlo čak 250.000 putnika u oba pravca.

Ukoliko putujete ka Hrvatskoj ili ulazite u Srbiju iz tog putnog pravca, preporuka je da se umesto  najopterećenijeg prelaza Batrovci, na kome zadržavanja mogu da potraju, radije opredelite za neku od narednih alternativa.

Prelaz Šid je jedina veća alternativa za Batrovce, ali je upravo zbog toga i taj prelaz prilično opterećen, naročito onda kada se saobraćaj sa Batrovaca preusmerava na ovaj prelaz.

Mnogo brže i efikasnije u Hrvatsku možete da stignete ukoliko odaberete jedan od manjih graničnih prelaza na kojima nema teretnog saobraćaja, poput Lјube ili Sota.

Pogledaj takodje

Ovog vikenda pijace ponovo počinju sa radom

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja i blagi pad novozaraženih lica, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *