Početna / DRUŠTVO / Saopštenje Advokatske zajednice Leskovac
Reklama

Saopštenje Advokatske zajednice Leskovac

Povodom rasprave koja se vodila na sednici Skupštine grada Leskovca saopštenjem za javnost oglasila se Advokatska zajednica Leskovca.

U saopštenju se navodi da ono predstavlja odgovor na istupe gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića na sednici Skupštine grada Leskovca koja je održana 8. aprila.

-Zajednica advokata Leskovac podseća gradonačelnika da su advokati i advokatura samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći, da su samostalnost i nezavisnot advokata bitna odlika profesije koja predstavlja jemstvo da će pravna pomoć koju pruža biti efektivna i kvalitetna, bez uticaja koji bi mogli dovesti u sumnju da se interes nekog drugo stavlja ispred interesa klijenata koje zastupaju . navose se, između ostalog u saopštenju.

U saopštenju Zajednice advokata Leskovac se ističe da advokati ne mogu biti odgovorni za ishod postupaka koji se vode protiv grada.

-Da nije bilo povreda prava i interesa građana ti se postupci ne bi ni vodili, niti bi sud kao nezavisan i samostalan državni organ obavezivao grad da građanima nadoknađuje štetu koju su njegove institucije nezakonitim i nepravilnim radom pričinile. Štaviše grad zastupa Gradsko pravobranilaštvo, koje je po saznanjima advokata, blagovremeno i pravilno savetovalo graodnačelnika u pogledu preduzimanja radnji u postupcima a u cilju smanjenja troškova postupka imajući u vidu ishod takvih postupaka u drugim gradovima Srbije – dodaje se u saopštenju Zajednice advokata Leskovca.

Leskovački advokati u svom saopštenju poručuju da je za njih uvreda i omalovažavanje tvrdnja kako su advokati gladni, da nisu sposobni da brane učinioce teških krivičnih dela kao i da idu od kuće do kuće u potrazi za klijentima.

-Potpuno je neprihvatljivo da gradonačelnik, u cilju zaštite budžeta grada po svaku cenu, a možda i u političke svrhe, odgovornost za nezakonit rad njegovih službenika prevaljuje na advokaturu kao profesiju umesto da odgovornost traži u okvirima insitucija grada koje su propustima pričinile štetu građanima – navodi se između ostalog u saopštenju.

-Advokatska zajednica Leskovac očekuje od gradonačelnika da će se ubuduće uzdržati od ovakvih istupa u javnosti, imajući u vidu da advokatura i izvršna vlast imaju zajednički cilj, a to je ostvarenje i zaštita prava i interesa građana grada Leskovca – zaključuje se u saopštenju Zajednice advokata Leskovac koje je potpisao advokat Branislav Cvetković.

Pogledaj takodje

Ovog vikenda pijace ponovo počinju sa radom

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja i blagi pad novozaraženih lica, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *