Početna / DRUŠTVO / ROŠTILJIJADA 2017 Nišlije najbolji majstori roštilja

ROŠTILJIJADA 2017 Nišlije najbolji majstori roštilja

Sveukupni pobednik takmičenja majstora roštilja ‘’Miodrag Gligorijević – Dragi bure’’ je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša.

 

U pripremi ćevapa, pljeskavice i jela sa roštilja,nadmetalo se 11 ekipa iz Srbije i inostranstva, a nivo pokazanog znanja i kulinarskog umeća, znatno je  viši nego proteklih godina.

Takmičenje majstora roštilja  Miodrag Gligorijević-Dragi Bure, u okviru Roštiljijade održano je 25. Put, a kao i godinama unazad, domaćin je bila Trgovinsko-ugostiteljska škola u Leskovcu.

– Nadmeće se 11 ekipa sa oko 7o takmičara. Oni će se takmičiti u pripremanju pljeskavice, ćevapa I  jednog jela po slobodnom izboru. To je inovativno jelo i baš malopre smo imali kombinaciju rolovane piletine sa pečurkama, što baš i nije karakteristično za ovo podneblje, ali je izgledalo interesantno, pa je verovatno i ukusno, rekao nam je predsednik žirija, Milijan Stojanić, predsednik kulinarske federacije Srbije i član svetskekulinarske organizacije.

– Svoj i autoritet vrednih i marljivih ljudi iz organizacije Roštiljijade, iskoristiću da naredne godine na takmičenje dovedem mnogo više kolega, iz drugih krajeva Srbije i inostranstva, jer svima treba da pokažemo koliko se dobro sprema i jede Leskovcu i ostalim krajevima naše zemlje.Kulinarstvo je umetnost i sastavni deo kulture svak države, a mi ni sami nismo svesni koliko smo,u tom pogledu, bogati. Treba da budemo ponosni na ono što imamo, jer se  tradicija se čuva na taj način. Potrebno je, naravno, i da država pomogne u promociji srspkog kulinarstva koje prati trendove: sprema se na tradicionalni, a poslužuje na moderan način.

Znanja i kulinarskog umeća, ovogodišnjim majstorima roštilja nije nedostajalo, pa  je tročlani žiri, koga su još činile Ančica Dimitriejvić, zamenik predsednika Udruženja ugostiteljskih I turističkih poslenika iz Niša I Grozda Stojanović, profesorka kulinarstva , imao težak zadaratak. I dok su stručnjaci degustirali I ocenjivali ponudjena jela, mi smo za utiske  o takmičenju zamolili jednog od učesnika iz Bugarske, Petra Neškova:

– Ja sam prvi, pre dvadeset godina, u Bugarsku doneo je srpsku skaru i od tada se bavim najviše srpskom kuhinjom, posebno specijalitetima sa roštilja. Drugi put sam na takmičenju I sada sam spremao ‘’tavče od meso’’. Volim da se takmičim i pokažem svoju, ali upoznam i tudje veštine. Za pripremu pljeskavice koristio sam malo neobične sastojke, sušeno voće,  pre svega smokvu, koju sam doneo od kuće.

I upravo je Petar Neškov jedini uspeo da bar malo pokvari posao Nišlijama, koji su pokupili sve ostale nagrade. U pripremi ćevapa, najbolji je bio Selibor Stanković iz restorana ‘’Kod Saše’’, drugi i treći Stefan Stanković i Radmila Miljković, svi iz Niša.

Najukusnije i najlepše pljeskavice, takodje su pripremile komšije: Vesna Milenković iz ‘’Kafane kod Djure’’, Bojana Filipović i Vedrana Veličković, ispred Restorana ‘’Zona Zamfirova’’.

U trećoj kategoriji, najbolje jelo sa roštilja, pripremila je Žaklina Mitić , Restoran ‘’Trpeza’’ iz Niša, drugo mesto pripalo je već pomenutom Petru Neškovu, inače vlasniku Restorana ‘’Žaren Petar’’ iz Sofije, treće Nišliji Iliji Paunoviću.

Na osnovu svih rezultata, sveukupni pobednik je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša.

Na istom mestu, u restoranu Trgovinsko-ugostiteljske škole, sutra se održava takmičenje učenika ugostiteljskih škola.

S. S.

Pogledaj takodje

NOVA VODOVODNA MREŽA: Veliki dan za Veliku Sejanicu

Velika Sejanica, selo sa više od 400 domaćinstava, asfaltnim putem izgrađenim 2003. godine, novim i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *