Rezidbom vinove loze u vinogradu porodice Mladenović, obeležen Sveti Trifun – Dan vinogradara, vina i ljubavi

Vinograd porodice Mladenović koji se nalazi u okolini Bogojevca posetila je danas povodom Svetog Trifuna, praznika vinogradara, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je u pratnji gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, imala priliku da kako tradicija nalaže oreže čokot i zalije ga vinom kako bi godina bila rodna.

Vinogradi porodice Mladenović prostiru se na 24 ara sa zasadom u 4. godini, i na površini od jednog hektara i 130 ari u 1. godini. Glava porodice Miloš Mladenović, ovu priliku je iskoristio da se zahvali kako Gradu tako i ministarstvu što ulažu u ovu granu poljoprivrede.

“Izuzetnu saradnju imamo sa svim činiocima od lokalne samouprave, poljoprivredne stručne službe pa do Ministarstva. Platforma eAgrar omogućila nam je da svoj posao obavljamo lakše iz udubnosti svoje kuće- kazao je Mladenović.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, istakao je da Grad ulaže u poljoprivredu preko subvencija, i da po informacijama sa terena poljoprivrednicima mnogo znači.

“Drago mi je da mladi ljudi, puni energije i entuzijazma ostaju da žive na selu i daju primer budućim generacijama, poštuju tradiciju naših predaka i bave se ovom divnom oblašću. Grad Leskovac od 2013. godine daje subvencije za poljoprivredne proizvođače. Do sada smo uložili oko 370 miliona i dali 9558 subvencija. Ove godine planiramo u budžetu 101 milion dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima i siguran sam da ćemo i dalje biti njihov partner – kazao je Cvetanović.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, govorila je o daljem razvoju poljoprivrede po programu razvoja “Skok u budućnost 2027.”.

“Što se tiče ovog programa akcenat stavljamo na primarnom poljoprivrednom proizvođaču, što svakako ne znači da ćemo ispustiti poljoprivredu. Budžet smo isplanirali i ove godine za ove namene imamo rekordnih 119 milijardi, koje idu na poljoprivredu. Kako je danas praznik posvećen vinogradarstvu, što se njega tiče 26 000 hektara u Srbiji je pod vinovom lozom, preko 400 vinarija u ovom trenutku posluje. Svaki dan imamo zahteve za novi upis vinogradara, za upis onih koji hoće da uđu u ovu granu poljoprivrede i to je nešto što potvrđuje da su danas poljoprivrednici zaista na jednim stabilnim granama, u smislu da znaju tačno šta mogu da očekuju od države – kazala je Tanasković.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *