hotel bell

Renoviranje stana – saveti i smernice

Renoviranje stana je veliki poduhvat koji često iziskuje značajna ulaganja. 

Osim što zna da potraje, tok radova je često vrlo neizvestan, jer zavisi od velikog broja faktora. Neretko na deo procesa utiču drugi ljudi, vremenski uslovi, ali i neplanirani troškovi.

Zbog toga je važno da se posavetujte sa stručnjacima i poznanicima, napravite okvirnu procenu trajanja radova i procenite približan iznos investicije. 

Naravno, kada je reč o finansijama, neizbežno je pitanje: Da li se i kako može ostvariti ušteda?

U nastavku teksta pročitajte kako da efikasno renovirate stan i tako sebi obezbediti lepši dom.

#1 Određivanje vremenskog okvira i budžeta

Renoviranje je naporan proces koji zahteva dosta vremena, naporan fizički rad, dobru organizaciju, ali i određen budžet koji ćete pripremiti za svaki segment ovog poduhvata.

Kada ustanovite tačan budžet, možete dalje da planirate nabavku materijala i tim ljudi koji će uigrano učestvovati u čitavom procesu renoviranja. Zatim treba da ustanovite period kada će se renoviranje odigrati kako biste sve ukućane i saradnike na vreme pripremili. 

Kako ne biste “iskočili” iz budžeta, savetujemo vam da dobro procenite šta je hitno i bitno renovirati, a šta je ono što može da sačeka. 

Na primer, neizostavni deo svakog renoviranja jeste obnavljanje podnih obloga

Ukoliko vaš parket nije dotrajao, a vi nemate neograničena novčana sredstva na raspolaganju, sasvim je u redu da zadržite postojeći parket i samo ga malo “našmikate”. Danas je popularno i vrlo povoljno lakiranje parketa. S druge strane, postavljanje novog bi zahtevalo mnogo veća ulaganja novca i vremena. 

Naravno, najbolje bi bilo konsultovati se sa iskusnim majstorima, koji će vam pomoći da odredite šta je najbolje za vas.

#2 Rušenje zidova

Rušenje zidova spada u elementarni i često neophodni korak renoviranja koji zahteva oprezan pristup. Morate imati na umu da rušenje može biti problematično ukoliko ne koristitie adekvatne alate i mašine uz pomoć kojih će čitav ovaj poduhvat biti odrađen efikasno, bezbedno i brzo.

Pre samog rušenja, od velike je važnosti da angažujete statičara koji će ustanoviti da li je rušenje zida moguće ili ne, kako bi se izbeglo ugrožavanje stabilnosti objekta, ali i da bi se izbegle nepotrebne povrede i neka veća oštećenja. 

#3 Izbacivanje starih stvari  

Jedna od najbitnijih stvari pre nego što počnete sa ostalim radovima jeste demontaža, odnosno izbacivanje starih stvari iz prostora koji se renovira. Ovo se najpre odnosi na pod, stare pločice, prekidače, sanitarije, vrata i ugradni nameštaj.

Nakon toga dolazi na red izbacivanje čitavog nameštaja i kompletno čišćenje prostora pre nego što se započnu radovi. 

Ako živite u stambenoj zgradi, bilo bi poželjno da sve stanare obavestite da će se renoviranje održati u vašem stanu. Kako biste izbegli nepotrebne sukobe sa ostalim stanarima, na ulazna vrata zgrade zalepite obaveštenje u kom ćete navesti tačne datume kada će biti izvođeni radovi.

#4 Nove instalacije i stolarija

Sledeća stavka na redu jeste ugradnja novih instalacija i nabavka nove stolarije.    Nakon što ste ispraznili prostor, možete započeti postavljanje novih električnih instalacija u vašem domu, ali i instalacija koje se odnose na kanalizaciju i vodovod. 

Ukoliko želite da menjate stolariju u stanu, vodite računa da je poručite na vreme. Kako biste nabavili adekvatnu, koja će biti idealna za vaš stan, neophodno je da kontaktirate firmu od koje želite da poručite stolariju, kako bi njihov stručan tim došao do vašeg stana i uzeo tačne mere prozora i vrata. Sve to zahteva određeno vreme i zato je preporučljivo da bude definisano pre nego što radovi počnu.

#5 Gipsani radovi i hidroizolacija 

Važno je znati da neki objekti zahtevaju i određene gipsane radove, kao i to da će renoviranje kupatila podrazumevati hidroizolaciju. Za ovakvu vrstu posla najbolje je angažovati provereno dobre keramičare koji će obaviti ovako nešto na najbrži način. 

#6 Molerski radovi

Molerski radovi su sastavni deo svakog procesa renoviranja. Odaberite omiljene boje u koje želite da okrečite zidove i angažujte majstora koji će biti profesionalan i efikasan. 

Prvo se zidovi gletuju, pa tek se onda prelazi na “prvu ruku krečenja”. Ne zaboravite da postavite aluminijumske lajsne na samim uglovima prozora kako bi sve prošlo u najboljem redu. 

Renoviranje vas može i psihički i fizički iscrpeti. Međutim, pokušajte da doživite ovaj proces kao nešto što će vam omogućiti noviji i lepši životni prostor o kakvom ste oduvek maštali!Uživajte upreuređivanju vašeg doma i radujte se divnim rezultatima koji sigurno neće izostati!

/PR/

Izvori fotografija:

https://www.pexels.com/photo/brown-wooden-table-near-white-wall-8146214/

https://www.pexels.com/photo/woman-kissing-a-man-7218561/

Check Also

Bojnik dobija fabriku vode i zadrugu sa plantažom na 100 hektara

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da će Bojnik dobiti zadrugu sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *