hotel bell

Raste interesovanje za tekstilna i umetnička zanimanja među leskovačkim osnovcima

Škola za tekstil i dizajn prošle godine, već u prvom roku popunila kapacitete, a ove je za grafički dizajn, konkurisalo duplo više đaka u odnosu na broj mesta.

Kako za Dnevnik juga, kaže direktor Bojan Stevanović, prijemni ispit za jedno odeljenje grafičkih dizajnera je završen, a interesovanje je bilo izuzetno.

– Nažalost, odlukom Ministarstva prosvete, od prošle godine upisujemo samo 20 đaka na jednom umetničkom profilu, a kvalifikacioni ispit sa uspehom je položilo 43-oje, što je najmanje još celo odeljenje. Nadležnima smo se obratili sa zahtevom za upis jednog kombinovanog odeljenja tehničara dizajna tekstila i likovnih tehničara, ali odgovora do danas nema. Objektivno, interesovanje za umetnička, a posebno tekstilna zanimanja, poslednjih godina raste.

Direktor veruje da su razlog tome nove domaće i strane tekstilne fabrike, otvorene u Leskovcu i okolini poslednjih godina, odnosno mogućnost zaposlenja odmah nakon završetka škole:

– Ove godine upisujemo 30 modnih krojača, 30 modelara odeće i isto toliko mehaničara tekstilnih mašina. Po 20 u svakom odeljenju školovaće se po dualnom sistemu, koji podrazumeva učenje uz rad, uz skromnu, ali sigurnu mesečnu stipendiju i veliku šansu za zasnivanje radnog odnosa.

Škola za tekstil i dizajn u Leskovcu, za partnere ima renomirane kompanije poput Džinsi-a, Autos top-a, nemačkog Falke-a i lokalnog Dit’s-a, a podršku dobija i od Mateksa, odnosno Lole.

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор