Home / GRADOVI / Leskovac / RADOST ZA OSNOVCE IZ ČETIRI SELA Renovirana škola u Drćevcu
hotel bell

RADOST ZA OSNOVCE IZ ČETIRI SELA Renovirana škola u Drćevcu

Jedanaestoro osnovaca iz Drćevca,Crkovnice, Oraovice i Goleme Njive, od početka ove školske godine, ponovo pohadja nastavu u seoskoj četvororazrednoj školi, koja je, nakon požara renovirana i adaptirana.

Oduševljenje mališana dele i roditelji, jer će, umesto do Bogojevca, sada svoje školarce pratiti samo do centra sela.

Jovan, Nikola, Dušan i Sonja, zajedno sa još osam svojih drugara, učenika od prvog do četvrtog razreda iz Drćevca, do škole sada pešače tek nekoliko stotina metara, a svojim adaptiranim učionicama i opremi raduju se od srca. Najviše vole što neće morati da putuju do matične škole u Bogojevcu.

Posle požara 2o15. godine, u kojoj je škola u Drćevcu, inače deo matične “Bora Stanković u Bogojevcu“, izgorela do temelja, zgrada je čekala na obnovu, služeći u sve druge svrhe, osim osnovne. Investicija nije bila mala, ali je značaj koji ova škola ima za meštane četiri Mesne zajednice, mnogo veći:

– Nakon dve godine podstanarskog statusa, učenici nižih razreda iz Drćevca, Crkovnice, Oraovice i goleme Njive, vratili su se u svoju školu. U požaru je uništen deo zgrade, fiskulturna sala i krovna konstrukcija, a oštećena je imesna kancelarija. Lokalna samouprava je izdvojila 4,5 miliona dinara za obnovu objekta. Postavljen je novi krov, rekonstruisali podove, zidove i fasadu zgrade. Zamenili smo oluke, rekonstruisali gromobransku instalaciju i elektro mrežu. Za narednu godinu ostavljamo zamenu dotrajale stolarije i opremanje fiskulturne sale, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović, prilikom današnje posete školi u Drćevcu.

Škole su duše ovakvih mesta, pa sa jednakom pažnjom, lokalna samouprava posmatra školske objekte u udaljenim mesnim zajednicama, kao i one u centru grada:

– Sa njihovim gašenjem, nestaju i sela, a mi ne želimo da se to dogodi. Konstantno ulažemo u objekte udaljenih škola, kako bismo djacima obezbedili slične uslove koje imaju njihovi vršnjaci u gradskim školama. Tokom 2016. Godine, u matičnu školu u Bogojevcu, uložili smo 2 miliona dinara, koju smo kompletno ogradili , učinivši time dvorište potpuno bezbednim za boravak dece.

Gradonačelnik je podsetio na to da je u osnovno, srednje i predškolsko obrazovanje samo u 2o16.-oj, uloženo više od pola milijarde dinara, što je znatno više nego ranijih godina. Škola u Drćevcu je obnovljena, a vedru sliku učionica, odlično bi dopunile nove klupe i stolice, ali za njihovu nabavku sredstava trenutno nema, kao ni za fiskulturnu salu, koja će čekati 2018.

Direktor škole Miodrag Andjelković, zahvaljujući se lokalnoj samoupravi na pažnji koju posvećuje obrazovnim ustanovama u ovom delu grada, poželeo je da u Drćevcu, Oraovici, Crkovnici i Golemoj Njivi bude što više dece, kako obnovljena školska zgrada ne bi ostala pusta.

S. Ć.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *