hotel bell

Radost, pa hladan tuš: Veće plate i penzije, ali i cene struje i gasa

Od juče u Srbiji, ”minimalac” iznosi 40.020 dinara, što zači da je za 14,3 posto veći od dosadašnjeg

Ovo povećanje, kako ističu u Ministarstvu finansija, predstavlja najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Istovremeno, država je nastavila sa smanjenjem opterećenja zarade, pa će neoporezivi deo zarade sada biti 21.712, umesto dosadašnjih 19.300 dinara.

Takođe, od 1. januara, plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5%, a penzije za 12%. Vojna lica će imati povećanje plata od 25%.

S druge strane, od juče je struja Srbiji skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku 8%, a gas 11%, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod Elektroprivrede Srbije (EPS), biće 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,40 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 8%.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od početka 2023. godine u proseku će biti veća za 11% i iznosiće, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Check Also

Za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila 294 miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada donela Uredbu …

Оставите одговор