Početna / DRUŠTVO / Radionica „Vidim njihovim očima“ u Narodnom muzeju u Leskovcu

Radionica „Vidim njihovim očima“ u Narodnom muzeju u Leskovcu

U okviru projekta “Dodirni prošlost“, koji zajednički realizuju Okružna organizacija slepih i Narodni muzej, učenici osnovnih škola su sa povezom za oči najpre posetili taktilnu izložbu, a potom pokušali da impresije o eksponatima prenesu na papir. Radionica je organizovana sa ciljem da se najmlađi upoznaju sa svakodnevnim barijerama slepih i slabovidih.

Eksperiment je jednostavan. Vežite sebi oči i pokušajte da se krećete ili bilo šta uradite u svojoj kući. Kada skinete povez, razislite o tome da slepa lica čitav život provedu u mraku i koliko je na svima nama da im u tome pomognemo.

Ovakvu poruku je Narodni muzej želeo da prenese osnovcima, koje je pozvao na radionicu “Vidim njihovim očima“.

–   Nakon otvaranja taktilne izložbe, 15. oktobra,  želeli smo da deci proširimo vidike o nezavidnim uslovima u kojima, zbog mnogobrojnih barijera, žive slepa lica. Poseban akcenat stavili smo na njihov doživljaj muzejskog prostora. Radionica je osmišljena tako da deci stavljamo povez preko očiju, a ona, uz pomoć taktilnih staza, dolaze do eksponata, opipavaju predmete i na osnovu tog utiska i audio opisa koje dobiju od kustosa, kasnije svoje doživljaje prenose na papir. Nakon toga, u edukativnom delu radionice, deca imaju zadatak da iznesu svoje impresije i što detaljnije opišu eksponate koje su dodirivala, kaže koautorka projekta “Dodirni prošlost“, kustos Suzana Randjelović.

Anđela Petrović, Jovana Mihajlović i Vukašin Stanojević, troje je od 19-oro dece, učesnika na radionici, koja su najpre čulom dodira “razgledala“ taktilnu izložbu. Evo njihovih impresija:

–  Čudno je i neobično. Teško je. Nismo videli gde idemo, a taktilna staza sačinjena je od nekakvih pruga i tačkica. Dodirivali smo predmete i nije uvek lako da zaključite o čemu se radi. Slepim licima je mnogo teže nego nama. Neko mora da ih vodi, da ih pridržava. Ovo jeste način da shvatimo kako ona žive celog života i da pokušamo da im pomognemo.

Radionicu “Vidim njihovim očima“, koja je završena prenošenjem utisaka na papir, Narodni muzej je realizovao u saradnji sa Osnovnom školom “ Bora Stanković“ iz Guberevca, a Suzana Randjelović  smatra da je slične aktivnosti neophodno organizovati i za odrasle.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Održana redovna sednica skupštine opštine Medveđa

U prostorijama Kulturnog centra, 18. marta 2018. godine, održana je 24. sednica Skupštine opštine Medveđa, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *