Početna / EKONOMIJA / PRVI GASTRO FORUM Projekat „Bugarsko – Srpski gurmanski voz“

PRVI GASTRO FORUM Projekat „Bugarsko – Srpski gurmanski voz“

U okviru projekta prekogranične saradnje “Bugarsko-srpski gurmanski voz“, koji  sa 178.8oo evra, finansira Evropska unije, u Privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, održan je prvi Gastro forum, uz učešće i ostalih partnera: Privredne komore Vrace, Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu i Strukovne škole “Aleko Konstantinov“ iz Mezdre.

Prva aktivnost u okviru projekta “Bugarsko-srpski gastronomski voz“ već je završena, opremanjem kuhinja za edukaciju i demonstraciju kulinarskih veština u leskovačkoj i bugarskoj školi i u njima će, u narednom periodu, biti organizovani treninzi za studente i profesionalne srpske i bugarske kuvare. Na prvom, od četiri planirana Gastro foruma, danas je formiran Gastro klub, sa osnovnim ciljevima: registrovanje dva zaštitna žiga za tradicionalne proizvode u obe države, razvoj i unapredjenje gastronomskog turizma, uspostavljanje poslovne saradnje i razmena “primera dobre prakse“ medju članovima, očuvanje tradicionalnih kulinarskih vrednosti. Pored dve strukovne škole, partneri na projektu su i Privredne komore Leskovca i Vraca.

– Privredna komora Srbije, prvi put u istoriji će dobiti zaštitni žig za proizvode od roštilj mesa i to je ono što je jako važno za nas, pa ćemo danas na Forumu imati i stručnjake iz Zavoda za intelektualnu svojinu, gde ćemo, kao jedina Komora u Srbiji koja je zaštitila dva, a uskoro i treći proizvod, svoja iskustva preneti kolegama iz Bugarske. Ideja je da se naši proizvodi nadju na trpezama u Bugarskoj, a da i mi možemo da uživamo u njihovim specijalitetima.

Ovo je, prema Jovićevim rečima, prvi put ikada, da dve države zajednički nastupaju u zaštiti sopstvenih tradicionalnih gastronomskih vrednosti. Da je, ne samo zbog toga, njegov značaj veliki za oba regiona, složila se i predsednica Privredne komore iz Vraca, Ilijane Filipove. Ona je istakla da se ideja o saradnji javila iz želje predstavnika dva bratimljena regiona da omoguće svojim gradjanima da posete Vrac i Leskovac i uvere se u kvalitet i specifičan ukus zaštićenih gastronomskih proizvoda: roštilj mesa, ajvara i sprže sa jedne, odnosno domaćeg hleba od spelte, jedne vrste stare pšenice,  sa drug strane.

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija, Milena Marjanović, naglasila je da kapacitete gastronomskg kabineta, za koji je u projektu izdvojeno 38 hiljada evra, ne koristi samo  2oo studenata sa smera Gastronomija, već i sa drugih studijskih programa:

– Planirali smo da prednosti jedne od najmodernijih kuhinja u Srbiji, a na jugu srbije svakako najopremljenije, koriste i studenti sa programa Turizam i ugostiteljstvo, kojih je oko 5oo. Mogućnosti koje obaj prostor pruža su tolike, da su nam planovi, da postepeno uključujemo i studente sa svih ostalih programa, jer treba iskoristiti brojne prednosti ovog kabineta, čime bi se Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, na još jdan način promovisala kao moderna obrazovna ustanova, prilagodjena potrebama djaka, ali i zahtevnom tržišta rada.

Slična pozitivna iskustva i planove imaju i partneri: Direktorka Srednje tehničke škole “Aleko Konstantinov“ iz Mezdre, Hristinka Vasilova Minova, je istakla da je opremljena kuhinja  djacima vrlo važna za sticanje iskustva  i da rukovodstvo takodje planira mnoge aktivnosti vezane za moderan gastronomski kabinet u školi.

Gostima iz Bugarske prezentovana je i gastronomska manifestacija “Roštiljijada“, jer Leskovac u vreme Festivala roštilja, poseti najviše turista iz Bugarske, a partneri su potom razmenili informacije i o proizvodima koje su zaštitili oznakom geografskog porekla.

 

S.Ć.

Pogledaj takodje

Povratak čuvenog „Leskovačkog roštiljka“ na ulice našeg grada

U centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga danas je održana 30. Sednica Skupštine osnivača …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *