hotel bell

Prošle godine, na elektronskim aukcijama, u izvršnom postupku, prodato 2.800 stanova, kuća i njiva

Tokom prošle godine na eAukciji bilo je gotovo 2.800 stanova, kuća i njiva i 11.000 pokretnih stvari koje su preuzete zbog nemogućnosti otplate duga. U prvom krugu je početna cena iznosila 70 posto od procenjene vrednosti, u drugom iznosi 50%, pokazalo je NALED-ovo istraživanje.

Elektronska platforma za licitaciju stvari preuzetih u izvršnom postupku, uvedena je 2020. godine u skladu sa Incijativom NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije, što je Srbiju svrstalo u grupu 11 evropskih zemalja koji se mogu pohvaliti ovim elektronskim rešenjem.

Po visini i kvantitetu, najveći dugovi bili su prema bankama, ali je najviše dužnika imalo neizmirenu obavezu prema javno-komunalnim preduzećima, kablovskim i internet operaterima.

Ova platforma je ništa drugo nego jedan transparentan, efikasan i pojednostavljen postupak koji dovodi do toga da se na elektronskim javnim nadmetanjima postignu najbolje moguće cene, što je interesu svakog dužnika. Često dug bude manji od vrednosti imovine koja se prodaje, tako da dužniku ostane više kada se nepokretna ili pokretna stvar proda po dobroj ceni, ocenjuju u Naledu.

Iako se njihove politike po ovom pitanju razlikuju, banke obično tek posle šestog meseca donose odluku o prinudnoj naplati. Kad je reč o komunalnim preduzećima, kablovskim i internet operaterima, taj rok je kraći, jer ta vrsta duga, zastareva posle godinu dana.

Otkako je elektronski sistem javnog nadmetanja postao jedini način za prodaju imovine u izvršnom postupku, interesovanje za eAukciju kontinuirano raste. Samo tokom 2021., putem ove platforme, organizovano je gotovo 14.500 licitacija, što je skoro 50% više nego 201, pokazuju istraživanja Naled-a.

Check Also

Gradonačelnik obilazak javnih preduzeća počeo od “Vodovoda“

U prvoj, u nizu poseta javnim preduzećima, gradonačelnik Goran Cvetanović se upoznao sa aktuelnim dešavanjima …

Оставите одговор