hotel bell

Prošao prvi veliki talas turista, iz Carine apeluju „Izbegnite vikend“

Foto: Uprava carina

Prvi veliki talas putnika koji su krenuli na godišnje odmore prošao je tokom proteklog vikenda preko naših graničnih prelaza.

Pritisak ogromnog broja putnika koji u isto vreme, najčešće vikendom kreću na put, neminovno dovodi do povremenih čekanja, zbog čega i dalje savetujemo da se pre polaska proveri stanje na prelazima i, tamo gde je to moguće, odabere neki od alternativnih, manje opterećenih pravaca – navode iz Uprave Carina.

Juče je situacija na gotovo svim većim prelazima potpuno drugačija, počev od Horgoša, gde ni na ulazu, ni na izlazu iz zemlje nema dužih zadržavanja.

Slično je i na prelazu Kelebija gde se putnici radi obavljanja graničnih formalnosti i na ulaznoj i na izlaznoj strani zadržavaju do pet minuta. Trenutna situacija na suprotnom kraju Srbije je takođe umnogome drugačija u odnosu na jučerašnji dan.

Na Preševu, preko kojeg uglavnom idu svi oni koji žele na grčko primorje, čeka se do desetak minuta na ulazu i između 15 i 20 minuta na izlazu iz zemlje

Na graničnom prelazu Gradina koji koriste putnici ka Bugarskoj ili Turskoj, danas je takođe neuporedivo bolja situacija. Na ulazu uopšte nema zadržavanja, dok se na izlaz iz zemlje čeka do 30 minuta.

Na prelazima ka Republici Hrvatskoj u putničkom saobraćaju takođe nema dužih zadržavanja. Na Batrovcima se na ulazu čeka do 20 minuta, dok na izlazu nema zadržavanja, a kada je reč o prelazu Šid, granica se u oba pravca prelazi bez bilo kakvog čekanja.

Na najvećem prelazu ka Crnoj Gori i danas se beleže izvesna zadržavanja, zbog, kako kažu carinci, smene turista. Naime, na Gostunu se na prelazak granice na ulazu u zemlju čeka između 25 do 30 minuta, dok su zadržavanja na izlazu do najviše 15 minuta.

Na prelazu Kotroman koji je tokom turističke sezone takođe vrlo opterećen, na ulazu nema zadržavanja, dok se na izlazu čeka oko desetak minuta.

Uprava carina Srbije je na najprometnijim prelazima angažovala maksimalan broj službenika, a otvorene su i sve ulazne i izlazne trake, kako bi se putnicima maksimalno olakšalo putovanje.

„Ipak savetujemo da se za put, ako je to moguće, izbegne vikend, jer su na granici gužve tada najveće – dodaju iz Uprave Carina.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор