hotel bell

Promovisana knjiga “Vek fudbala u Brestovcu”

U Domu kulture u Brestovcu održana je promocija knjige ,,Vek fudbala u Brestovcu 100 godina FK Železničar” , koja govori o istoriji postojanja fudbala u Brestovcu od osnivanja fudbalskog kluba 1923. godine, usponima i padovima, igračima i utakmicama uz dogodovštine koje su pratile ove događaje.

Autor Slobodan Dane Marković imao je težak zadatak da objedini ogromnu istorijsku građu i sve to smesti u 154 strane knjige. Ovaj klub ima i svoju monografiju,, Klub svetlih tradicija” pisanu povodom 60 godina postojanja kluba. Na promociji su govorili: pored autora Slobodna Markovića i Uroš Filipović predsednik kluba, Miodrag Petrović sekretar, Irena Dimčić urednik programa u Domu kulture u Brestovcu. Svaka porodica u Brestovcu, svaka kuća imala je bar jednog člana koji je bio deo Železničara, kao igrač, deo uprave ili navijač. Voleli fudbal ili ne, ljubav prema Železničaru je u genima Brestovčana. Raduje što su na izradi ove knjige, pored autora koji je i sam deo istorije na polju kulture i obrazovanja, učestvovali i mladi Brestovčani kao tehnička pomoć, lektura i prelom, grafička obrada korica, a izdavač knjige je Dom kulture Brestovac.

Fudbalski klub ,,Železničar” je proslavu veka postojanja započeo u junu ove godine, svečanošću i dodelom zahvalnica, a knjiga je samo nastavak obeležavanja velikog jubileja. Promociju knjige pratile su fotografije od osnivanja kluba do danas iz jedinstvene privatne arhive pokojnog Slobodana Cvetkovića, takođe sportskog radnika. Iz ovog velikog seoskog kluba, poteklo je čak tri fudbalera koji su ostvarili karijere u prvoligaškim timovima bivše Jugoslavije, a onda i van naše zemlje , tačnije u Francuskoj i Španiji i imali internacionalne karijere.

Check Also

U nedelju bez struje tri gradske ulice

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će bez električne energije u nedelju biti tri ulice …

Оставите одговор