Početna / DRUŠTVO / Promotivna šetnja povodoma Dana belog štapa

Promotivna šetnja povodoma Dana belog štapa

Jučerašnji dan, petnaesti oktobar se širom sveta obeležava kao Dan belog štapa, kada brojnim akcijama udruženja slepih i slabovidih, ukazuju na teškoće sa kojima se redovno susreću ljudi sa ovom vrstom invaliditeta.

Leskovačka organizacija odlučila je da to učini promotivnom šetnjom od Železničke stanice do Kulturnog centra.

Beli štap, koji je često pomagalo slepim i slabovidim ljudima, simbol je, samostalnog života, ali i još uvek neravnopravnog odnosa osoba sa ovim hendikepom i  ‘’videćih’’ članova zajednice.Prema procenama u svetu živi 39 miliona slepih, odnosno  5 na hiljadu stanovnika. Problemi slepih, gotovo su nezamislivi onima koji vide.  Rupe na trotoaru, različite prepreke, prepuna šetališta, neprilagodjeni prilazi institucijama, samo su neki od njih, pa je beli štap produžena ruka slepe osobe.

Okružna organizacija slepih i slabovidih Leskovac, osmislila je način na sugradjanima na delu demonstrira kako izgleda njihovo kretanje gradom, pa su organizovali promotivnu šetnju od Železničke stanice do Kulturnog centra pod nazivom ‘’Prošetajmo zajedno’’. Predsednik Milivoje Djokić, imao je za Leskovčane konkretnu molbu:

„Molim sugradjane da ne parkiraju vozila, ne stavljaju bašte i reklame na taktilne staze, jer su one vodilje slepim i slabovidim licima. One nam mnogo znače, jer se tako orjentišemo u raspoloživom prostoru za kretanje. Grad Leskovac je ogroman novac uložio u njihovu izgradnju, kako bi donekle olakšao položan slepim i osobama sa oštećenjem vida.

Dan belog štapa se obeležava od 1964. godine, nakon šro je Rezoluciju o njegovom ustanovljenju potpisao predsednik SAD, Lindon B. Džonson, iako je inicijativa pokrenuta 35 godina ranije.   

S.Ć.

Pogledaj takodje

NE OTVARATI: Mejlovima sa lažne „Batutove“ e-mail adrese krenula „fišing kampanja“ i širenje virusa

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije upozorava građane da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *