Home / DOGAĐAJI / Promocija knjige pripovedaka „Iz Makedonije“ 11. jula u Narodnoj biblioteci
hotel bell

Promocija knjige pripovedaka „Iz Makedonije“ 11. jula u Narodnoj biblioteci

U ponedeljak, 11. jula 2022. godine u 19.00 časova Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizuje promociju knjige pripovedaka „Iz Makedonije“ Tome Smiljanića Bradine.

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za srpske studije, SPONA, Kulturno-informativni centar Srba u Republici Makedoniji, u okviru edicije Biblioteka, Srpski pregled, Posebna izdanja, serija Lik prošlosti, čiji su uređivači Goran Maksimović i Duško Pevulja. Priređivač knjige je prof. dr Goran Maksimović.

U programu učestvuju prof. dr Duško Pevulja, Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr Goran Maksimović, Filozofski fakultet Univerzita u Nišu.

Prof. dr Duško Pevulja rođen je u Krupi na Vrbasu 1976. godine. Završio je osnovne studije srpskog jezika i književnosti, magistarske studije – nauka o književnosti i doktorat iz oblasti filoloških nauka u Banjaluci. U zvanju redovnog profesora na Odsjeku za Srbistiku Filološkog fakulteta u Banjoj Luci predaje grupu predmeta iz srpske književnosti 18. i 19. vijeka. Sfere njegovog interesovanja su istorija i poetika srpske književnosti.

Prof. dr Goran M. Maksimović (Foča, 1963), redovni profesor za oblast Srpske književnosti (Srpske književnosti 18. i 19. veka) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Kao gostujući profesor predavao je na više univerziteta u zemlji i inostranstvu: Novi Sad, Kragujevac, Banja Luka, Istočno Sarajevo, Maribor, Belgorod, Kemerovo, Moskva, Sankt Peterburg, Veliko Trnovo, Temišvar, Bukurešt, Aras, Poatje, Prag i dr. Na Filozofskom fakultetu u Nišu obavljao je više funkcija, a između ostalog bio je i dekan Fakulteta od 2010-2016. godine. Objavio je više radova u naučnim časopisima i zbornicima, sastavio je tri antologije i priredio za štampu više pisaca srpskog 19. i 20. veka.

Check Also

Pokret za Leskovac, na ulici nastavlja akciju “Jedan evro da ne peva Jelena“

Akcija je jedinstvena prilika za građane koji misle drugačije, koji ne moraju da protestuju, ali …

Оставите одговор