Promocija knjige “Čuvarkuća” 21. februara u Narodnoj biblioteci

U sredu, 21. februara 2024. godine u 13.00 časova, u Čitaonici Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu, održaće se program PESNIČKA ČUVARKUĆA – Promocija knjige i radionica „ČUVARKUĆA“ autora Vlaste N. Cenića. U programu učestvuje i Atanasije Nedeljković (frula).

Istog dana, program će biti održan i u ogranku Biblioteke u Vučju sa početkom od 15.00 časova.

“Ove pesme su povezale sve ključne pojmove našeg nacionalnog bića snažno vaspitno delujući na nas: od podsećanja na to ko smo bili, i ko jesmo, do ukazivanja na besmrtnost ljubavi i vernost kao preduslove opstanka porodice, ali i društva u celini, i podsećanja na to da je i siromaštvo lakše podnošljivo ako živimo u ljubavi, slozi, kao verujuća bića. Svi oni koji misle dobro svome rodu, uočiće koliko je i u obrazovnom i u vaspitnom smislu važna ova Cenićeva zbirka, pa će, da se poigramo pesnikovim prezimenom, učeći iz ove zbirke, ceniti bolje sopstvene korene.”

Danijela Kovačević Mikić

Vlasta N. Cenić je rođen 1957. godine u selu Kočanu, u opštini Doljevac, gde i danas živi. Završio je Višu pedagošku školu u Prizrenu 1979. godine. Jugoslovensku književnost i srpski jezik je studirao u Skoplju i Prištini. Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika. Od 1979. godine radio u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu gde je predavao srpski jezik. Od 2022. je u penziji. Vlasta N. Cenić piše poeziju za decu i sakuplja narodno blago doljevačkog kraja. Objavljivao je u časopisima „Zmaj“, „Vitez“, „Osvit“ (Leskovac), „Razvitak“ (Zaječar), „Gorocvet“ (Jagodina), Riznica (Banja Luka) i drugim. Njegova pesnička zbirka „Bate će se ženi“ obiluje pesmama na rodnom dijalektu (dijalekt njegovog sela Kočana, prizrensko-južnomoravski tip prizrensko-timočkog dijalekta). Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva prosvetnih radnika Srbije i član uredništva dečjeg časopisa „Vitez“. Vlasta Cenić je idejni tvorac manifestacije „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“, koja se održava od 1994. godine u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu. i manifestacije “Kočićevi dani u Kočanu” od 2015. g. Napisao je nekoliko pesama koje su komponovane za dečje muzičke festivale.

Check Also

U četvrtak bez struje “pola” Leskovca

Elektrodistribucija Leskovac najavila je za četvrtak nastavak radova na elektro mreži. “Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *