Početna / DRUŠTVO / Prijavljena epidemija malih boginja i u Vlasotincu

Prijavljena epidemija malih boginja i u Vlasotincu

Zavod za javno zdravlje Leskovac 22. februara 2018.je prijavio epidemiju morbila (malih boginja) i na teritoriji opštine Vlasotince.

Nakon pojave i proglašene epidemije morbila u gradu Leskovcu (4. januara 2018.) kao i pristiglih prijava o suspektnim slučajevima na morbile i laboratorijski potvrđenim slučajevima Zavod za javno zdravlje Leskovac je utvrdio da se epidemija prelila na opštu populaciju u opštini Vlasotince i da su se stekli uslovi za prijavu epidemije na morbile. Ukupan broj trenutno obolelih je 15 lica. Kod 11 obolelih lica je kliničkim i laboratorijskim putem potvrđeno obolevanje od morbila dok su kod 4 lica laboratorijska ispitivanja ždrela, nosa i seruma u toku. Svi oboleli u epidemiji su lečeni ambulantno. Među obolelima su i 3 zdravstvena radnika zaposlena u Domu zdravlja Vlasotince. Najveći broj obolelih, njih 9, je uzrasta od 30 do 39 godina, 2 obolela lica su uzrasta od 20 do 29 godina, u uzrastu od 4 do 7 godina obolela su 2 lica, od 14 do 19 godina obolelo je jedno lice i jedno obolelo lice je 45 godina. Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku.

Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince i dalje se na teritoriji Jablaničkog okruga sprovode poštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilama.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja Leskovac preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja, kaže se u saopštenju ove ustanove.

Pogledaj takodje

UZGOJ STOKE – Subvencije jedina šansa za opstanak ove grane poljoprivrede

Gazdinstvo porodice Mladenović iz sela Todorovca se godinama unazad bavi uzgojem stoke, a kako kaže …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *