Preventivni pregledi povodom Svetskog dana glasa: pregledano 40 pacijenata u ambulanti ORL

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Danas su u ambulanti Službe za otorinolaringologiju OB Leskovac u Domu zdravlja Leskovac organizovani preventivni pregledi povodom Svetskog dana glasa koji se zvanično obeležava 16. aprila.

U periodu od 9 do 12 časova u okviru ove akcije pregledano je 40 pacijenata.

„Ideja o obeležavanju ovog dana nastala je u Brazilu na inicijativu stručnjaka koji se bave glasom kako bi se skrenula pažnja na simptome koji mogu ukazivati na bolesti glasnih žica i grla. Tim povodom grad Leskovac je, u saradnji sa OBL i DZ organizovao preglede bez zakazivanja i zdravstvenih knjižica. Glas je neophodan za izražavanje potreba, mišljenja. Jako je bitno da pratimo i slušamo svoj glas, jer promena duža od tri nedelje može ukazivati na razvoj teških patoloških procesa“ – rekla je dr Sandra Mijušković.

Načelnik službe ORL dr Vladimir Marković istakao je značaj ovakvih akcija, ali i redovnih pregleda.

„Sluh i glas su nerazdvojni. Jako je bitno da čuvamo glas. Cilj ovakvih pregleda je da upoznamo naše pacijente kako da se na vreme prepozna problem. Savremena medicina je jako efikasna kada se pacijent javi na vreme, ali se nažalost bavimo terminalnim slučajevima.Pušenje povećava pojavu karcinoma u grlu, kao i upotreba alkohola.“ – kazao je dr Vladimir Markovi.

Danas je rečeno da se u leskovačkoj bolnici radi kompletna dijagnostika i da se raspolaže dobrom opremom i da se na pravi način može posvetiti pacijentima.Rečeno je i da promuklosti može ukazivati na problem i da pacijenti moraju imati veću svest o problemu, kao i da je preventiva od velikog značaja.

Check Also

Udruženje “Heroine” i humana Leskovčanka donirali televizor i posteljine leskovačkoj Opštoj bolnici

Udruženje “Heroine” iz Beograda, zajedno sa humanom leskovčankom čije je ime poznato redakciji, donirali su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *